Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Petőfi élete öt részben

2023.06.06
08:28
2023.06.06
16:35
Forrás
Pannon RTV
A színészek felkészülését László Sándor Pataki gyűrű-díjas színművész, rendező és Balázs Áron Jászai Mari-díjas színművész segítette.

Újvidéken mutatták be a Tenyér Társulat Petőfi élete öt részben című előadást a Vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat részeként. Az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves hallgatói léptek színpadra.

A darabbal kapcsolatos legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a történet egész koncepcióját maguk a színészek találták ki. A cél mindenképpen az volt, hogy a közönség megismerkedhessen a költő életével.

Gregus Lilla, színész: "Zenéket kellett találni, megfelelő stílusokat kellett találni egyes versekhez, vagy ha nem versekhez akkor időszakokhoz Petőfi életében, ezzel sem volt különösebben nagy baj, mondjuk én vagyok egy nagy táncos, sosem táncoltam és nem volt ez így benne a testemben, szóval a koreográfiák megjegyzése az egy kicsit lassabban megy nekem, de amikor megvan, akkor megvan."

Énekekkel és izgalmas koreográfiákkal színesítették a darabot.

Dedovity Tomity Lea, színész: "A szövegtanulás az nekem egy kicsit nehezebben ment, de egészen jó lett a végeredmény. A koreográfiák azok eléggé megnehezítették az életünket, mert nagyon sokat csináltunk belőlük és a végére annyi volt és annyira kacifántos volt az egész, hogy kitettük az egészet és csak néhány maradt meg benne."

A színészek saját jellemükkel próbálták megformálni Petőfit. A költő gyermekkorát, irodalmi pályáját , tevékenységét a forradalomban, és az utókorra gyakorolt hatását járják körbe az előadásban.

Gusztony Endre, színész: "Fiatalosra akartuk csinálni az előadást és én remélem, hogy sikerült. Most volt a bemutató, majd meglátjuk, hogy milyen a közönségnek a fogadtatása, de szerintem megpróbáltunk mindent, hogy minél érdekesebb, viccesebb, lendületesebb legyen, és majdhogy nem észrevétlenül tanítson, és ez volt a cél. Reméljük, hogy így is lesz.

Az előadást Újvidéken kívül Óbecsén, Temerinben, Hajdújáráson, és Szabadkán is megtekinthetik az érdeklődők. A színészek felkészülését László Sándor Pataki gyűrű-díjas színművész, rendező és Balázs Áron Jászai Mari-díjas színművész segítette.

Petőfi élete öt részben
előadás
Újvidék
Mozdulj! Petőfi!

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.