Ugrás a tartalomra

Petőfi-szobrok Vajdaságban

2023.06.16
21:07
2023.11.18
14:03
Forrás
Pannon RTV
Hamarosan négy településre kerül köztéri szobor.

Négy vajdasági település gazdagodhat Petőfi Sándor, a 200 éve született költőóriás mellszobrával: Törökfalu, Kúla, Királyhalom és Kishegyes.

Ezek a települések pályáztak sikeresen a VM4K és a Nemzeti Tanács pályázatán, amelyet a Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként hirdettek meg Petőfi-mellszobrok vajdasági köztéri elhelyezésére. A szobrok elkészítésére Szilágyi László újvidéki szobrászművészt kérték fel.

A pályázatra minden olyan vajdasági település intézménye, civil szervezete, művelődési egyesülete vagy helyi közössége jelentkezhetett, ahol még nincs Petőfi Sándort ábrázoló szobor, emléktábla vagy dombormű. A négyből három mellszobor már elkészült, és a Magyar Nemzeti Tanács épületében őrzik, amíg el nem helyezik őket végleges helyükre a nyertes településeken.

Szilágyi László újvidéki szobrászművész nagyon örült a felkérésnek, mert már régóta várt erre a lehetőségre. Mindössze tíz nap alatt el is készült a mellszobor agyag változatával. Ezután készítette belőle a bronzöntvényeket, amelyekre kékes-zöld patina is került.

Királyhalom is pályázott a Petőfi mellszoborra, a videó készítésébe bevonták a falu minden egyesületét és szervezetét. Bemutatták tevékenységüket, a helyi néptáncosokat, a kórust és a települést is.

Kúlán a római katolikus templom melletti téren jelölték ki a szobor helyét, és már készül a talapzatának a terve. Az önkormányzat is támogatta az ötletet, hogy a településen Petőfi mellszobrot helyezzenek el.

Ada község a pályázatra az ott élő magyar közösség összefogásával alkotta meg a videót, azzal a szándékkal, hogy Törökfalu javára nyerjék meg az egyik mellszobrot, amelyet a Százszorszép Művelődési Egyesület épülete elé szeretnék majd elhelyezni. A település 3 kilométeres főutcája is Petőfi Sándor nevét viseli.

Kishegyesen a művelődési egyesületet nevezték el róla. A negyedik nyertes településnek már van egy szoborparkja, ahol a helyiek szerint méltó helye lenne a Petőfi szobornak.

Petőfi Sándor
Törökfalu
Kúla
Királyhalom
Kishegyes
VM4K
Mozdulj! Petőfi!

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.