Ugrás a tartalomra

Petőfi-szobrot avattak Kishegyesen

2023.07.30
09:28
2023.07.30
17:38
Forrás
Pannon RTV
A színház előtti téren leplezték le a költő mellszobrát. Az eseményen elhangzott, Petőfi Sándor neve és alakja számos módon kötődik a településhez.

Pecze József a helyi közösség nyugalmazott dolgozója több éven át volt a művelődési egyesület elnöke. Már régóta vágyott egy Petőfit ábrázoló szoborra.

„Remélem, hogy jó helyen lesz, megőrizzük. Régen egyébként volt Kishegyesen Petőfi-mozi, 1953-ban volt itt Petőfi Kultúrkör, valamint a szövetkezetben, amikor voltak még birtokok, akkor volt egy Petőfi-birtok is. Amikor a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület megalakult, akkor megtaláltuk ezt a bélyegzőt, és az alakuló ülésen úgy döntöttünk, hogy mi is felvesszük a Petőfi Sándor nevet.”

A hétvégén három település kapott Petőfi-szobrot, mind a három szobor egy művész alkotása, aki már évtizedek óta várt arra, hogy megformálhassa a költőt. A mellszobrok hasonlítanak egymásra, de mégis mindegyikben van valami, ami megkülönbözteti őket egymástól - mondta Szilágyi László szobrász.

„Három öntvényről van szó, és egy szoborról. Az, ami megkülönbözteti őket, az csak a patina. Ami az a színjáték, amely valójában nagyon petőfies, mert ezt már többször is mondtam, hogy én úgy éreztem, úgy éltem át Petőfinek az életét, olyan gyorsan és röviden, mint ahogyan az volt az ő esetében. Ő egy költő volt, akinek az ereiben nem is vér folyt, hanem tinta.”

A Petőfi-mellszobor Kishegyesen a színház előtti térre került, amelynek felújítása hamarosan befejeződik, ezáltal pedig egy valódi közösségi térré válhat a lakosok számára.

Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke: „Azt gondolom, hogy méltó helyre került az egyik vajdasági Petőfi-mellszobor. A művelődési egyesületünk táncegyüttese számomra a legjobb, de mindannyiunk számára az egyik legjobb vajdasági táncegyüttes. Hetven éves az idén. Ez az épület, amely tövében állunk, a kishegyesiek önerejéből felépített épület, megépítésétől Petőfi Sándor nevét viseli.”

Petőfi-szobrot a VM4K és az Magyar Nemzet Tanács közös pályázatán lehetett nyerni.

Fremond Árpád, a Magyar Nemzet Tanács elnöke: „Egy nagyszerű ötlet az, hogy pályázás volt, és a közösségek összefogva részt tudtak venni rajta. Gyakorlatilag ez megmozgatta a közösségeket, hiszen kisfilmekkel kellett nekik készülni, összefogta az egyesületeket, összefogta egy-egy településnek a lakosságát.”

Kishegyesen az Anna-napok keretében leplezték le a Petőfi-szobrot, amelyet művelődési műsor követett.

Kishegyes
Szilágyi László
Fremond Árpád
VM4K

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.