Ugrás a tartalomra

Piano City – fesztivál Újvidéken

2017.09.10
14:48
Berlin, Nápoly és Milano után Újvidék is megszervezte a zongoraművészeket felkaroló Piano City fesztivált.

A hétvégén mintegy 100 itthoni és külföldi zongorista mutatkozott be. Az eseményt az újvidéki Mistyland Egyesület szervezte.

A Pink Floyd egyik legismertebb dala is elhangzott a zongoraművészek előadásában. A szerzemény művészi feldolgozása nyitotta meg az első újvidéki Piano City fesztivált a Zsinagógában. Maja Alvanović, szervező: „Ez a fesztivál mindenekelőtt a helyi művészeket népszerűsíti. Szerettünk volna lehetőséget adni a bemutatkozásra azoknak a kollégáknak, zongoraművészeknek és zenészeknek, akik nem igazán jutnak előtérbe a zenei színtéren.”

A fesztivál megnyitójának megvalósítását elismert hazai zeneszerzőkre bízták. Julija Bal, zongoraművész, zeneszerző: „Számomra nagy kihívás volt, mivel Pink Floyd zenéjének gyönyörű keretei vannak. Úgy gondolom, a klasszikus zeneszerzők sokat tanulhatnak belőle, a zeneművek szerkezeti felépítéséről és érdekes hangzásvilágáról.”

A rendezvény ideje alatt többek között a klasszikus, a jazz, a film- és a világzene műfajait is élvezhették a zenerajongók. A látványos megnyitón a zongoraművészek mellett egyéb zenészeknek is lehetőségük volt bemutatkozni. Kollár László, dobos, Temerin: „Egy ismerősöm ajánlott be és hívtak, hogy segédkezzek, ötleteket adjak, mivel az egész darab egy ritmuson áll és kellet egy ütőhangszeres, aki ezt felépíti.”

A rendezvény elnyerte a látogatók tetszését. A koncerteket már az első este teltházas közönség követte végig.
– Nagyon tetszett, főleg az utolsó szerzemény. Nagyon jól feldolgozták a Pink Floyd-ot.
– Gyönyörű élmény. Még soha nem éltem meg és nem hallottam ilyen hangversenyt. Megtiszteltetés volt itt lenni ma

Az első újvidéki Piano City fesztivál keretében három napon át mintegy 70 koncertet élvezhettek a klasszikus zene kedvelői. A zongoristák több mint 20 helyszínen, egyebek mellett iskolákban, klubokban, múzeumokban, motelekben, az Újvidéki Egyetem rektorátusának épületénél, az újvidéki autóbuszállomáson, valamint a Duna Parkban is tartottak hangversenyeket.

zongora
fesztivál
Piano city

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.