Ugrás a tartalomra

Podolszki-emléknap Bácsfeketehegyen

2021.06.16
12:16
2021.06.16
17:21
Forrás
Pannon RTV
Átvették elismeréseiket a Podolszki József publicisztikai pályázat idei nyertesei tegnap Bácsfeketehegyen. A Pannon RTV két munkatársát is díjazták. Az egész napos rendezvényen megemlékezések, kiállítás és irodalmi előadás volt a programban.

A publicisztikai pályázat győztese, Dobó Engi Florinda a koronavírus-járvány által okozott társadalmi problémákat dolgozta fel munkájában, valós szereplőkkel, valós helyszíneken.

„Nagyon fontos az, hogy mindenki egy kicsit jártas legyen ezekben, és hogy megmutassuk, illetve, hogy megmutathassuk, hogy vannak értékek, és olyan fontos dolgok amikről beszélni kell, illetve a nagyközönség elé tárjuk őket.”

Juhász Petra különdíjban részesült. Egy jegyzetet írt, a mű címe pedig Bevilágít a föld az ablakon. Az írásban a természeti értékek fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. A jövőben többet szeretne foglalkozni a publicisztikával.

„Nagyon örülök neki és külön megtiszteltetés, hogy a Hét Nap munkatársai, illetve a zsűri kiválasztott Szerda Zsófi mellett különdíjasként. Szerintem ez egy külön dicséretnek számít és igazából örülök, hogy meg mertem lépni azt a dolgot, hogy kipróbálhattam magam a publicisztika terén.”

A pályázatra több mint tíz munkát küldtek be, amelyek aktuális témákat dolgoztak fel, köztük a járványhelyzetet és az elvándorlást is. A zsűritagok optimistán tekintenek a vajdasági magyar újságírás és publicisztika jövőjére. Mint mondták, az újabb generációk már a rövidebb műfajokat favorizálják, mint a jegyzet vagy a karcolat.

Tóth Lívia, a zsűri tagja kiemelte: „Van olyan, amikor kevés munka érkezik és vannak olyan évek, amikor sokkal több, de el tudom mondani, hogy ide azért minőséges munkák érkeznek. Elég sok újságíró részt vesz ezen a pályázaton, de vannak olyanok is, akik nem foglalkoznak hivatásszerűen újságírással és nagyon örülünk, hogy az idén is voltak új nevek.”

A rendezvényt minden évben megszervezik tavasszal, idén viszont a koronavírus miatt nyárra halasztották az ünnepséget. Nagy Erzsébet, a Kishegyesi Könyvtár igazgatónője elmondta, hogy a Podolszki-emléknapot 24 évvel ezelőtt álmodták meg a művelődési egyesületben. Mint egykori újságíróra emlékezünk rá szívesen és a publicisztikai pályázat azt a célt szolgálja, hogy a jelenlegi ifjú újságíróink megmérettessenek – emelte ki az intézmény igazgatója.

A résztvevők megkoszorúzták a Podolszki-emléktáblát, és megnyílt Végső Vivien fiatal bácsfeketehegyi művész kiállítása, a díjkiosztó után pedig Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt irodalmi összeállítását láthatták a jelenlévők.

Podolszki József publicisztikai pályázat
Podolszki József Irodalmi Emléknap
Bácsfeketehegy
Dobó Engi Florinda
Juhász Petra
Nagy Erzsébet
Tóth Lívia

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.