Ugrás a tartalomra

Pravoszláv templomok Magyarországon

2023.06.07
12:35
2023.06.07
16:44
Forrás
Pannon RTV
Magyarországon levő pravoszláv templomokat bemutató kiállítást szerveztek a belgrádi Collegium Hungaricumban. A tárlat célja, hogy betekintést nyújtson a Magyarországon élő szerb kisebbség kultúrájába.

A kiállítás 14, a szerb kultúrához kötődő szakrális épületet mutattak be. A fényképeket Vladimir Marković fotográfus készítette, aki 8 éve költözött Magyarországra. Szerinte a magyar állam jelentős pénzeket fordít ezen épületek tatarozására.

„A magyar állam ehhez úgy viszonyul, mint a saját kultúrájához és ennek megfelelően pénzt fektettek az épületek jó részének a felújításába, egy részüknek pedig tervben van a felújítása. A felújításokat ahhoz sem kötik, hogy egy adott területen hány hívő él, hanem szisztematikusan végzik. Vannak szolgálatok, amelyek ezzel foglalkoznak. A templomok meglátogatásakor mindenfélét láttunk. Egyes épületek teljesen fel vannak újítva, más épületek várnak a felújításra, de továbbra is látható a gazdagságuk, hogy abban az időben nagyon színvonalasan lettek elkészítve.”

Eger, Mohács, Baja, Szentendre, Budapest, Székesfehérvár. Magyarország különböző pontjain találkozhatunk ilyen épületekkel. A kiállítás támogatója a budapesti Srpski Venac kulturális központ.

Bacsi Pavlović Katarina, a budapesti Srpski Venac kulturális központ titkára: „Vlado egy kiállítást állított ebből össze. Sikerült megörökítenie ezeknek a templomoknak a külső és belső különleges részleteit. Amikor megnéztük a felvételeket láttuk, hogy ebből egy szép kiállítást lehet készíteni.”

Becslések szerint Magyarországon jelenleg mintegy 10 000 szerb nemzetiségű polgár él.

Szentgyörgyi Klára, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója: „Nekünk az a célunk, hogy ezzel a kiállítással bemutassuk azt, hogy a szerb kisebbség Magyarországon hogyan őrzi a saját kultúráját, a saját múltját. Tulajdonképpen ez a kiállítás lényege.”

A kiállítás június 16-ig tekinthető meg a belgrádi Collegium Hungaricumban.

Collegium Hungaricum
Szentgyörgyi Klára
Vladimir Marković

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:16

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.