Ugrás a tartalomra

Rablók és gyilkosok a Jadran színpadán (videó)

2016.05.18
00:45
Rablók és gyilkosok – ez a címe a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata legújabb darabjának
Rablók és gyilkosok – ez a címe a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata legújabb darabjának. A premier pénteken lesz. Az előadás Friedrich Schiller Haramiák című drámája alapján készült. A Magyar Társulat megfeszített tempóban próbál a pénteki bemutatóra. Gyarmati Kata, dramaturg, Szabadkai Népszínház: „Ez valójában a Haramiák szövege, amit Térey János írt át a mi számunkra, fordított újra. Gáspár Ildikót kértük fel az előadás megrendezésére.” A rendező szerint a színdarab olyan témát dolgoz fel, amely soha nem veszít az aktualitásból. Gáspár Ildikó, rendező, m.v.: „Egy alapvető törekvésről szól, az ember autonómiaharcáról, ami egy fiatalkori energia, a felnőtté válás és a hatalommal való szembenállás, ennek a kezelése.” Sok improvizációt és stíluskeveredést tartalmaz a darab zenéje, de az előadás minden szempontból összetett. Pámer Csilla, színész: „Nagyon sok váltás van az előadásban, én is játszom férfiszerepet és női szerepet is, mindenféle színt és érzést próbálok belevinni a szerepekbe.”



A színész szerint Schiller belevitte visszafojtott lázadását művébe. Pálfi Ervin, színész: „Mi ezt az energiát próbáljuk meg valahogy átadni és maivá tenni, hiszen nyilván azért jó egy darab, hogy ha bármelyik pontján előveszi az ember a történelemben, az mindig aktuális, és ez a darab aktuális.” A maszkok ideológiaütközéseket képviselnek, de más jelentésük is van – véli Szőke Attila színész. „Az álarcnak a felhúzása, akár a betörőmaszkokat, akár a későbbiekben megjelenik az anonymus maszk is, valójában egy rendszer, ideológia, meglévő állapot ellen való lázadás szimbóluma.” A Rablók és gyilkosok bemutatója pénteken lesz 19 óra 30 perckor. Ezután a Magyar Társulat a Budapesti Thália Színházban lép fel a Bolondok tánca előadással. Az évad június közepén ér véget.

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.