Ugrás a tartalomra

Reneszánsz és barokk zenével ünnepelték a szecessziót

2012.07.28
13:12
A palicsi szecesszió száz éve alkalmából reneszánsz és barokk zenei-táncos estet szerveztek a tóparti Vigadóban
A palicsi szecesszió száz éve alkalmából reneszánsz és barokk zenei-táncos estet szerveztek a tóparti Vigadóban. A németországi Kerpenből érkező Con Moto zenekar lépett fel. Az együttes tagjai, korhű reneszánsz és barokk jelmezekben várták a közönséget. Velük a műsor előtt koccintani és beszélgetni is lehetett. Az előadók hangszereit, amelyek szintén a régi korokat idézik, közelebbről is megnézhettük. „Az együttes három részből tevődik össze. Van egy zenekar része, egy táncosokból álló csoport, és az énekesek. Néhányan közülünk mindháromban részt veszünk, de vannak olyanok is, mint én, akik csak a zenei részben szerepelnek” – mondta Franjo Buljovčić zenekarvezető. 



Az zenekar 25 éve létezik. Előadásukban a XIV. és XVII. század közötti időszak zenéjét mutatják be. Néhányan közülük profi zenészek, de vannak köztük lelkes amatőrök is. „25 éves voltam, amikor elmentem egy zenei hétre, ahol egy lány játszott négy ilyen fúvós hangszeren. Én is kipróbáltam, nagyon jó volt, és megvettem mind a négy hangszert” – mesélte a zenekar egyik tagja, Heidi Mölh. A 100 éves szecesszió alkalmából fényképkiállítást is rendeztek a tóparton. A kiállított képek Palics történelméből mutatnak be pillanatokat. „A szecesszió Palics számára olyan dolog, amire büszke lehet, épp úgy, mint Szabadka. Mint ismeretes, a turisták számára épp a mássága és az eredetisége miatt vonzó hely, ezért szeretnénk ezt előtérbe helyezni” – hangsúlyozta Goran Gabrić, a Palics Park Közvállalat igazgatója. A kiállítás egész évben látható lesz a Vigadó teraszán. A százéves évforduló alkalmából pedig szeptember közepén további programokat terveznek.
barokk
reneszánsz

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.