Ugrás a tartalomra

Sajátos élmény a Raichle-palotában kiállítani

2022.12.28
19:31
2022.12.29
18:13
Forrás
Pannon RTV
Tárlatvezetéssel ünnepelték a Raichle-palota 118. születésnapját Szabadkán. A Szabadkai Kortárs Galéria otthona a szecesszió reprezentatív épülete, valamint része annak az identitásnak és múltnak, ami körülvesz bennünket.

Egy már létező kiállítás tárlatvezetését élvezhették a Raichle-palota születésnapja alkalmából a Kortárs Galériába látogatók. Kopecky Róna művészettörténész azt mondja, a helyi, illetve az innen származó alkotók erősen viselik magukon a szecesszió jegyeit még akkor is, ha ez nem egyértelműen fedezhető fel a képeken.

Kopecky Róna, művészettörténész:
A szecesszió önmagában egy olyan izgalmas jelenség volt, amelyben minden művészeti és iparművészeti ág találkozhatott. Egy olyan széles víziónak örvendő gondolkodást eredményezett akkoriban, képes volt felölelni különböző területeket, úgyhogy mindenképpen érdemes ezt számításba venni amikor itt megvalósul egy kiállítás.

Sagmeister Laura szabadkaiként mindig is csodálta ezt az épületet. Itteni első kiállítása is örök élmény maradt számára. A mostani, Incognito című tárlatot Siflis Andrással közösen jegyzik.

Sagmeister Laura, festőművész:
Nagyon szeretem ezt az alsó teret kiállítás szempontjából, a fönti az egy külön történet. Valahogy ott jobban érzem még mindig a régi palotának a lakóterét, itt viszont valahogy jobban galériaszerű lett.

Az alkotóknak mindig sajátos élmény a Raichle-palotában kiállítani, a befogadóknak pedig legalább akkora élmény itt tárlatot látogatni.

Raichle-palota
Szabadka
Kortárs Galéria
Sagmeister Laura
Kopecky Róna

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.