Ugrás a tartalomra

Sertéspörkölt-gulyás Csókán, a Bográcsfesztiválon

2022.07.23
17:48
2022.07.29
15:56
Forrás
Pannon RTV
Szombaton 12. alkalommal rendezték meg a hagyományos bográcsfesztivált a Csóka-napi rendezvénysorozat részeként. A hőség ellenére több helyi és környékbeli csapat is versenyzett a legjobbnak járó díjért.

A 4 napos rendezvény a bográcsfőző versennyel kezdődött, amelyre idén 13 csapat jelentkezett. Ami a legízletesebb pörköltet illeti, első helyen végzett az egyházaskéri csapat sertéspörkölt-gulyás elnevezésű specialitása.

Varga Ákos, Egyházaskér: „Próbáltunk egy kicsikét újdonsággal előrelépni, ne mindig csak azok a hagyományos házias ízek legyenek. Összeszedtük a régi hagyományokat, régi ízeket, nagymama, nagybácsi, hogy régen hogyan is csinálták, és úgy voltunk vele, hogy vágjunk bele, próbáljunk meg új ízeket tervezni és előrelátni, és hát a zsűri döntése alapján, akik igen magas tapasztalattal rendelkeznek sikeres eredményt tudtunk elérni.”  Sertéspörkölt-gulyás Csókán, a Bográcsfesztiválon

Nem csak a bográcsokban rotyogtak a finomságok. 10 csapat versengett a legjobb sós és édes sütemény kategóriában is. A csókai Fehér Ibolya mákos veknije lett a zsűri nagy kedvence.

„ Mákos veknit sütöttem, az anyukám régi receptje szerint, fele tönkölyliszt, fele fehérliszt. Mákos és egyszerű.
- Sokat sütkérezik otthon, szeret sütkérezni?
- Igen szeretek. Nagyon sokat sütkérezek a családomnak, mivel nagyon szeretik az édeset.”

Csóka község napja Szent Anna ünnepéhez fűződik, melyet július 26-án ünnepel a katolikus egyház.

Kobrehel Éva, igazgató, Csóka Művelődési és Oktatási Központ: „Sajnos az elmúlt két évben nem volt ilyen lehetőség, hogy a bográcsfesztivált is megszervezzük, de bízva abba, hogy ezt magunk mögött tudjuk és már megtanultunk vele élni, azt gondolom, hogy az embereknek szüksége van arra, hogy együtt legyenek, barátkozzanak és jól érezzék magukat, és ennek tükrébe sok látogatóra számítunk.”

Csóka-napi rendezvénysorozat vasárnap két koncerttel várja a látogatókat a nyári színpadon.

Bográcsfesztivál
Csóka

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.