Ugrás a tartalomra

Siflis Zoltán filmet készít a legendás focistáról, akit „eltüntetett” az ÁVH

2022.02.02
11:23
Forrás
magyar.film.hu
Pannon RTV több munkatársa is közreműködik.

Siflis Zoltán vajdasági filmrendező A kapus halála címmel tévés dokumentumfilmet készít rokona, Siflis Géza ötszörös labdarúgó válogatott kalandos életéről és tragikus haláláról. A film operatőre Kovács Róbert és Szarapka Szabolcs, vágója Miskolci Rolland, hangtechnikusa pedig Nagy Gergely, gyártás és felvételvezetője Brasnyó Szilvia. Mindannyian a szabadkai székhelyű Pannon RTV munkatársai. A kapus halála a Nemzeti Filmintézet 6 millió forintos támogatásával készül, producere Czutor György. A forgatás idén májusban indul, Magyarországon és Szerbiában. A bemutatót 2023 tavaszára tervezik.

“Egy erősen homályba veszett emberi sors és korának történetéről van szó. A Ferencváros sikeres, népszerű kapusa volt, fiatalon 1948. őszen halt meg Kelebián, az ÁVH súlyos bántalmazásai következtében” – mondta el Siflis Zoltán rendező.

Siflis Géza labdarúgó 1907-ben született, Ókeresztúron. Tehetsége a szabadkai SAND Subotica futballegyüttesben bontakozott ki, legendás, a fél kaput kitöltő termete miatt Gulivernek is becézték. Egy eredményes futballkarrier után vonult vissza az aktív játéktól, majd a magyarországi Kelebiában telepedett le, ahol a Levente Sportegyesület vezetője és edzője lett. 1948-ban összetűzésbe keveredett a kommunistákkal. Az Andrássy út 60-ban megkínozták, sérüléseibe hazatérte után belehalt. A hatalom még az emlékét is igyekezett eltörölni. Tragikus haláláról a rendszerváltás előtt családja is alig mert beszélni.

Siflis Zoltán
Siflis Géza
film

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.