Ugrás a tartalomra

Sok újdonságot tanultak a Robert Capa fotótábor résztvevői

2013.08.05
18:39
A Nosza melletti Róka-tanyán már csaknem egy hete tart az oktatás
A Nosza melletti Róka-tanyán már csaknem egy hete tart az oktatás. A fiatal fényképészek rövid idő alatt sokat fejlődtek. Az egyik legnagyobb magyar fotós, Robert Capa születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett fotótábort a Magyar Nemzeti Tanács. A résztvevőknek tetszik a tábor, sok olyan dolgot tanultak meg, amivel eddig nem foglalkoztak. „Tetszik. Sok mindent megtanultam, érzem, hogy fejlődtem is. Megtanultam a photoshop használatát is egy kicsit, amit eddig nem kezeltem” - mondja Tímea. A fények kezelése, a derítő használata és a különféle technikák mellett azt is megtanulták, hogyan tegyenek különbséget a jó és a rossz fényképek között. Bártol Brigitta elmondta: „Nagyon sok jó előadás volt, ahol a képeket átnézegettük. Megtanultunk szerintem válogatni a képeink között, hogy mi az, ami igazán jó, amiből ki lehet hozni valamit, mik a hibák. Megtanultuk jól komponálni a képeket, hogy jó kompozíciója legyen.” httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aHbsku0Nbls A fiatal fényképészek a tábor ideje alatt elismert fotográfusoktól tanulhatnak meg mindent, ami egy jó fénykép elkészítéséhez szükséges. A Robert Capa fotótábornak összesen 42 résztvevője van, akik Vajdaságból, Magyarországról és Szlovákiából érkeztek. Megkezdődött a Robert Capa fotótábor 2013. augusztus 1., csütörtök, 17:39 Vajdaság minden részéről, de Magyarországról és Szlovákiából is érkeztek résztvevők az egyhetes táborba a Szabadkai közeli Róka-tanyára. A Magyar Nemzeti Tanács fotótábort szervezett az egyik legnagyobb magyar fotós, Robert Capa születésének 100. évfordulója alkalmából. A tábor elsődleges célja az, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz a fényképezést- mondta Molnár Edvárd fotóriporter. „Intenzív tábor ez, a hét nap alatt sok jó dolgot tanulnak meg a fiatalok a fotózás alapjaitól, specifikus dolgokat, és attól is függ, ki miben érdekelt. „Attól a pillanattól kezdve, hogy megtanulnak a gyerekek komponálni, fényt kiválasztani, honnan jön a fény, milyen minőségű a fény, a képen mit hova helyezek el, sokkal jobb képeket fognak tudni csinálni”- nyilatkozta Révész Róbert fotográfus.



A tábor nevét viselő Robert Capát, azaz Friedmann Endrét dokumentaristaként, haditudósítóként tartják számon. Rövid élete során öt csatatéren fotózott, életét is fényképezés közben vesztette. „Ő nem úgy fényképezett, ő nem messziről, lesből, háborúban nem lehet úgy fényképezni, mert nem csak ott lőnek, hanem mindenhol lőnek.”- mesélte Dormán László fotóriporter. A táborba Vajdaság minden részéről, valamint Magyarországról és Szlovákiából is érkeztek résztvevők. A legtöbbjük csak néhány éve kezdett el fényképezni, de van aki már tudja, hivatásos fotós szeretne lenni. „Én a fotózással szeretnék komolyabban is foglalkozni, viszont egy alapképzés meg kell, hogy legyen ahhoz, és gondoltam, hogy ez egy jó alkalom.” Az egyhetes táborba 41 résztvevő érkezett, zömében középiskolás diákok, akik elismert fotográfusoktól tanulhatják meg a fényképezés alapjait.

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.