Ugrás a tartalomra

Süvölt a zivatar címmel tartottak ünnepi műsort Topolyán

2024.03.14
12:03
2024.03.14
16:44
Forrás
Pannon RTV
A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ által szervezett eseményen az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharcra néptánccal és népzenével, valamint versekkel emlékeztek a topolyaiak.

Benépesült a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnoka. A topolyai magyarságnak meghatározó élmény a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ ünnepi műsora.

Szügyi Izabella, Topolya: „Az ember szíve ünneplőbe öltözik és ezt a kokárda csak részben láttatja, ami belül van az egy olyan büszkeség, amit a Kodály Zoltán Művelődési Központ évi műsora még megerősít és körülbelül egy évre feltölt bennünket és büszkévé tesz.”

A néptáncon és népzenén túl versek is gazdagították a műsort Molnár Krekity Olga és Hajvert Ákos előadásában. A versek zömét Petőfi Sándortól válogatták, de Kosztolányi Dezső, Vass Albert, Kányádi Sándor szövegek is elhangzottak.
 

Hajvert Ákos, versmondó: „Egy-egy ilyen szerkesztett műsor alkalmas arra, hogy az emberek leszűrjék, hazavigyék azt amit éppen szeretnének. Pont azért, mert a történések nagyon komplexek és a komplexitás miatt én azt hiszem, hogy az ember mindig egy kicsit erősebb identitással tud távozni egy-egy ilyen műsorról.”

A központ igyekszik minden évben más-más szegmensét megmutatni a forradalomnak és szabadságharcnak. Kisimre Szerda Anna elnök úgy fogalmazott, példát mutatnak számunkra a márciusi ifjak, hogy merjünk kiállni jogainkért, ahogy azt a szabadságharcban is tették. Szatmári Adrián, Topolya polgármestere alkalmi beszédében kiemelte, a magyarok mindig is a béke és a szabadság elkötelezett hívei voltak és a történelem során mindig ezért harcoltak..

Szatmári Adrián, polgármester, Topolya: „Azok az értékek, melyeket a szabadság harcosai képviseltek, az összetartás, a nemzetért való kiállás ma is olyan értékek, melyeket képviselünk és képviselnünk kell. A Kodaly Zoltán Magyar Művelődési Központ műsora pedig még színesebbé és ünnepélyesebbé teszi ezt a megemlékezést.”

Az ünnepségen fellépő Cirkalom táncegyüttest a topolyai Csalóka és az óbecsei Fokos zenekar kísérte, valamint megzenésített versek is elhangzottak.

Topolya
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ
1848-49-es forradalom és szabadságharc

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.