Ugrás a tartalomra

A Szabadkai Gyermekszínház a Lúdas Matyit mutatta be Nagybecskereken

2023.04.21
16:54
2023.04.21
20:00
Forrás
Pannon RTV
Április 18-a és 25-e között zajlik a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban.

A szemlét 72. alkalommal rendezik meg, Nagybecskerek 26. alkalommal a házigazdája. Ma délelőtt a Szabadkai Gyermekszínház mutatta be a Lúdas Matyi című előadását Hernyák György rendezésében.

A nagybecskereki és a környékbeli gyerekeknek nincs sűrűn alkalma arra, hogy magyar nyelvű színházi előadásokat látogassanak. Pavlovics Kornélia, osztálytanító, Szentmihály: „Huszonkét alsós tanulónak és kilenc óvodásnak volt ez a nagy élmény. És hogy színházban ilyen kiváló előadást néztek, mint a Lúdas Matyi, ez nagy öröm számukra. A színészek, a jelmezek, a zenei aláfestés, mindennel, a fényekkel el vagyunk ragadtatva.”

Az előadást a gyerekek a felnőttekkel együtt élvezték. Bodó Poturica Mária, óvónő, Muzslya: „Számomra, meg gondolom, hogy a gyerekeknek is, az volt az érzésük, hogy Jankovics Marcell munkássága kijött a képernyőből, és így élőben meg tudtuk tapasztalni a magyar népmesék, a meséknek az értékét.”

Az előadás elsősorban a legkisebbekhez szólt.

Tóth Melita, Szentmihály: „Ami nekem legjobban tetszett, hogy amikor mondta a Ludas Matyi, hogy aki vermet ás, maga esik bele.”

Gombár Tamara, Szentmihály: „Nekem legjobban a zene hangulata tetszett, és amikor azt mondta Ludas Matyi, hogy háromszor vissza fogja adni, amit tett vele az az ember.”

Mindig külön élmény a színészek számára is az ország legrégebbi színpadán játszani. Gál Elvira, a Szabadkai Gyermekszínház színésznője: „Nagyon örülök, hogy itt játszhattunk. Nagyon élvezetes volt ez a játék számunkra. Hiszen ebben a gyönyörű teremben és a páholyokban ott bírtunk mászkálni, bujkálni és egy olyan energiát kaptunk a közönségtől, amit otthon már ritkán kapunk.”

Mint ahogy a közönség, úgy a színészek is élvezték a játékot. Varga Benjámin, az Újvidéki Művészeti Akadémia végzőse: „Nagyon jól esett, ez egyébként nem túl gyakori, főleg Szabadkán igazán nem túl gyakran találkoztunk ilyesmivel, hogy nagyon sok felnőtt volt. Nagyon sokan elhozták a gyerekeiket. És volt még, ami nagyon jó érzéssel töltött el, hogy ők is nagyon hangosan nevettek és teljesen el tudták engedni magukat.”

A fiatal színészek egy sokszínű, pörgős, tömör, és minden korosztály számára élvezhető előadást nyújtottak a közönségnek. Ágyas Ádám, az Újvidéki Művészeti Akadémia végzőse: „Egészen pengén ment, ahhoz képest, hogy azért elég régen játszottuk. Jól tettük, hogy lepróbáltuk előtte, mert tényleg rengeteg a mozgás, nagyon pontosnak kell lenni, hogy kijöjjenek ezek a poénok.”

Az idei Fesztiválnak szombaton este még egy magyar előadása lesz: az Újvidéki Színház bemutatja a Terék Anna műve nyomán készült Láthatatlan kölykök című előadását Lénárd Róbert rendezésében.

Szabadkai Gyermekszínház
Ludas Matyi
Pavlovics Kornélia
Bodó Poturica Mária
Gál Elvira
Varga Benjámin
Ágyas Ádám

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.