Ugrás a tartalomra

Szabadkai szobortörténetek

2023.06.02
06:54
2023.06.02
16:56
Forrás
Pannon RTV
Szabadka köztéri szobrairól mesélt a Bácsország egyik szerzője, a lap élőújság-sorozatának utolsó, tizenharmadik állomásaként. A Szabadkai Városi Könyvtárban az előadás után a Vajdasági honismereti szemle több példányát is a közönségnek ajándékozták.

A huszonnyolc éves honismereti lap élőújság-bemutatókat szervezett Vajdaságban, a szórványban és a tömbben is, és helytörténészekkel karöltve tartottak előadást különböző témában. Patyi Szilárd főként a Szabadka központjában található szobrokat korszakolta. Mesélt a Trianon előttiekről, a két világháború közöttiekről és a titói Jugoszláviában köztérre állított szobrokról: „A szobrokat, amiket fölállítottak, meg kell őrizni, még ha olyan korszakhoz is kötődnek, ami nem feltétlenül dicső korszak, hanem olyan, amit inkább elfelednénk. Azokat is akár egy szoborparkban meg lehet őrizni. Budapesten is van egy ilyen park, ahol összegyűjtötték a szocializmus szobrait és meg lehet tekinteni, hogy ilyen is volt egyszer.”

A folyóirat továbbra is kutat a helyi értékek és történetek után, de nemcsak Vajdaság határain belül gondolkodnak.

Baráth Gábor Gergely, főszerkesztő, Bácsország: „Nemcsak Délvidék, hanem szélesebb körben, ha vannak írások, akkor természetesen leközöljük, de fő célpont a Délvidék. Itt lehet történelem, helytörténet, vallással kapcsolatos, természetrajzi és néprajzi írás. Az utóbbi időben sporttal, labdarúgással kapcsolatos írásunk érkezett. A lényeg, hogy hozzánk kapcsolódjon és ezen keresztül megismerjük a múltunkat és az értékeinket.”

A következő tematikus nyári lapszámukban Bácskossuthfalvával foglalkoznak.

szobor
Bácsország
Baráth Gábor Gergely
Patyi Szilárd

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.