Ugrás a tartalomra

A szabadkai Zsinagóga felújítása a kulturális értékmegőrzés példaképe

2018.04.27
10:25
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
Az európai kulturális örökség megőrzéséről szervezett nemzetközi konferenciát Újvidéken az Európai Régiók Intézete, melynek igazgatóját fogadta Pásztor István, a tartományi parlament elnöke.

A szabadkai Zsinagóga felújítása egyike azon projekteknek, amelyek példaként szolgálhatnak a kulturális értékek nemzetközi megőrzésében – hangzott el az európai kulturális örökség megőrzéséről tartott nemzetközi konferencián Újvidéken. A találkozó szervezésével az Európai Régiók Intézete a tartományi székházat bízta meg. A konferenciát követően Pásztor István, a tartományi parlament elnöke tárgyalást folytatott Franz Schausbergerrel, az Európai Régiók Intézetének igazgatójával.

A 2018-as év a kulturális örökség megőrzésének éve. Az Európai Régiók Intézete megbízásából a báni palota látta vendégül az európai régiók kulturális örökségével foglalkozó szakembereket.

Dragana Milošević, tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi titkár: „Több figyelmet kell szentelnünk a kulturális értékek megőrzésére, és nem csak 2018-ban, hanem az elkövetkező években is, ugyanis ezek azok az értékek, amelyeket közvetítenünk kell a felnövekvő generációk felé. A kulturális értékek megőrzésével Európa jövőjét építjük.”

A szabadkai Zsinagóga felújítása szép példája volt az európai nemzetek összefogásának a kulturális örökség megőrzése érdekében – emelte ki Pásztor István házelnök a konferencián, és elmondta: „Közös álláspontunk, hogy a kulturális értékek megőrzése nem a múltba való visszatekintést jelenti, hanem az értékek megmentését a jövő számára. Ebben az értelemben a kulturális értékek megőrzése lényegében egy állandó reneszánsz időszaknak a megteremtése.”

A házelnök a konferencián hangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű találkozók nagyon fontosak a multikulturális környezetünkben. A vajdasági kulturális élet minden olyan potenciállal rendelkezik, amely az európai uniós csatlakozáshoz szükséges.

Franz Schausberger, igazgató, Európai Régiók Intézete (IRE): „Amennyiben Szerbia 2025-ben az Európai Unió tagjává szeretne válni, akkor annak mind a 27 tagállama és azok lakosai bele kell egyezzenek a csatlakozásba. Ezért véleményem szerint nagyon fontos, hogy a szkeptikus polgárok is meggyőződjenek arról a tényről, hogy ezen a területen ténylegesen él az európai kulturális örökség.”

Az Európai Régiók Intézetének igazgatója a konferencia után a határon átívelő együttműködések lehetőségéről tárgyalt a tartományi házelnökkel.

Újvidék
kulturális érték
örökség
Pásztor István
európai

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.