Ugrás a tartalomra

A szabadság betegei

2017.11.06
09:14
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
A szabadság betegei című népi játékot vitték színre vasárnap este a temerini Szirmai Károly Művelődési Központban. A darab a temerini születésű Sörös Imre tiszteletére íródott.

A darab a temerini születésű Sörös Imre tiszteletére íródott, akit az 1956-os forradalom mártírjaként végeztek ki, de a nézőközönség betekintést kapott az akkori budapesti eseményekbe is. 

A darabot többek között az egyesület egykori elnöke, Nagy Sándor is rendezte, és Csorba Béla költő, néprajzkutató írta. Az író a történésekbe Sörös Imre, temerini mártír életének egy részét is belefonta. Csorba Béla, szerző: „A szenvedéstörténetének bizonyos momentumai említésre kerülnek és természetesen a halála is, de alapjában véve nem egy szomorú játékot, hanem inkább egy groteszk darabot írtam, amelynek vannak humoros elemei, nemcsak tragikusak.”

A szabadság betegei nem első ízben került bemutatásra. Az előadás színvonalasabbá tételéhez nagyban hozzájárult László Sándor társrendező munkája is. „Időt és energiát szánnak arra, hogy a művelődési élet is működjön Temerinben, nem könnyű, nem egyszerű összehozni a próbákat, de nagyon lelkesek, én annak örülök, hogy ebben a korban még lelkesedni tudnak.”

Az ’56-os témájú népi játékot kétszer is bemutatták Magyarországon, Csanádpalotán és Szeged Szentmihályon a forradalom 60-ik évfordulójára rendezett amatőr színjátszó szemléken.

Temerin
Nagy Sándor
Csorba Béla
Szirmai Károly Művelődési Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.