Ugrás a tartalomra

Szanka Emma és Erős Henrietta a TINI Fesztivál győztesei

2023.12.03
09:04
2023.12.03
16:28
Forrás
Pannon RTV
Szanka Emma a legjobb tini énekes, míg Erős Henrietta a legjobb ifjú énekes a temerini TINI Fesztiválon. 17 versenyző indult idén a két kategóriás megmérettetésen.

A két órás verseny után, amíg a zsűri a díjazottakról döntött, a közönséget a helyi Baraparty együttes szórakoztatta.

Ki szívét osztja szét című Koltay Gergely dallal nyerte meg a 12-től 17 évesek korosztályának mezőnyét a kupuszinai Szanka Emma. A megmérettetés háromtagú zsűrije a 11 tini versenyzőből az ő előadását minősítette a legjobbnak. Bár még nagy a lámpaláza, Emma már tudja, hogy az éneklés mellett kötelezi el magát.

„Először furcsa, és érzem, hogy félek, de amikor megszólal a dob és minden, akkor el tudom engedni magam, és nem gondolkodom azon, hogy mennyi ember néz.”

Torok- és hangszálgyulladás mellett nyerte meg az ifjúsági korosztály mezőnyét a temerini Erős Henrietta, aki már nyolcadik alkalommal versenyez a fesztiválon. Most a Pillangó című dallal állt színpadra.

„Egy olyan dalról van szó, amely mint technikailag, de főként lelkileg egy nehéz dal. Amikor kicsi voltam a szüleimnek mindig azzal szóltam be, hogy hogy tudják a régi dalokat, a mély mondanivalójú dalokat úgy hallgatni, hogy elérzékenyülnek felette és mindig azt mondták nekem, hogy majd eljön az én időm is, amikor erre meg fogok egyszer érni, és megértem ennek a lényegét. Úgy gondolom, hogy most jött el az a pillanat.”

Koltay, Bródy, Presser, Bagossy daloktól zengett szombat este a temerini sportcsarnok. A kora ősszel megejtett jelentkezés és meghallgatás után, a kiválasztott 17 versenyző több mint kéthónapos felkészülése előzte meg azt a pillanatot, míg kiállhatott a temerini közönség elé a TINI Fesztiválon és előadhatta a kiválasztott dalát. A versenyzőkkel Morvai Melinda és Gőz László, szervező-felkészítő tanárok foglalkoztak.

Gőz László, szervező-felkészítő tanár, TINI Fesztivál: „Kicsit szomorúan jelentem ki, hogy picit lustábbak a mai fiatalok, hiszen minden adatott nekik: az internet, a YouTube, válogathatnak a zeneszámokból, és felkészületlenül jönnek. Ezért találta ki a szervezőbizottság, hogy egy-két tanár foglalkozhatna velük a próbafolyamat ideje alatt, és fejlesszük, illetve ezt már két éve gyakoroljuk is a gyerekekkel, hogy fejlesztjük náluk a kiejtést, például a mozgáson gyakorolunk, segítünk nekik az öltözék kiválasztásában.”

A verseny után a Vitkay Kucsera Ágota, Erős Ervin és Szerda Árpádból álló zsűricsapat zárt ajtók mögött döntött a díjazottakról. Énektechnikát, pontos intonációt, színpadi mozgást és megjelenést, illetve a hitelességet is pontozták.

Szerda Árpád, zsűritag, TINI Fesztivál: „Mindenképp szüksége van Vajdaságnak arra, hogy a vajdasági tehetségeket előtérbe helyezzük, az énekeseinket, a zenekarainkat, mert nagyon sok tehetség van Vajdaságban, és nagyon sokan nem tudnak magukkal mit kezdeni, nem tudják, hogy milyen platformokon kezdeményezzenek, milyen helyeken, hol mutatkozzanak meg, hol próbálják ki magukat, és szerintem ez a TINI Fesztivál egy kiváló hely arra egy énekesnek, hogy kipróbálja magát élő zenekarral, kipróbálja magát egy olyan környezetben, ami egy komoly média hátterű rendezvény.”

A 32. Tini-Ifjúsági énekes verseny szervezője hagyományosan a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület volt, amelyet a helyi önkormányzat, a köztársasági művelődési és tájékoztatási minisztérium valamint a tartományi oktatási és művelődési titkárságok is támogattak. A Magyar Nemzeti Tanács a TINI Fesztivált a vajdasági magyarság egyik kiemelt jelentőségű gyermek- és ifjúsági versenyévé nyilvánította.

Tini Fesztivál
Szanka Emma
Erős Henrietta
Gőz László
Szerda Árpád

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.