Ugrás a tartalomra

Szanka Emma és Erős Henrietta a TINI Fesztivál győztesei

2023.12.03
09:04
2023.12.03
16:28
Forrás
Pannon RTV
Szanka Emma a legjobb tini énekes, míg Erős Henrietta a legjobb ifjú énekes a temerini TINI Fesztiválon. 17 versenyző indult idén a két kategóriás megmérettetésen.

A két órás verseny után, amíg a zsűri a díjazottakról döntött, a közönséget a helyi Baraparty együttes szórakoztatta.

Ki szívét osztja szét című Koltay Gergely dallal nyerte meg a 12-től 17 évesek korosztályának mezőnyét a kupuszinai Szanka Emma. A megmérettetés háromtagú zsűrije a 11 tini versenyzőből az ő előadását minősítette a legjobbnak. Bár még nagy a lámpaláza, Emma már tudja, hogy az éneklés mellett kötelezi el magát.

„Először furcsa, és érzem, hogy félek, de amikor megszólal a dob és minden, akkor el tudom engedni magam, és nem gondolkodom azon, hogy mennyi ember néz.”

Torok- és hangszálgyulladás mellett nyerte meg az ifjúsági korosztály mezőnyét a temerini Erős Henrietta, aki már nyolcadik alkalommal versenyez a fesztiválon. Most a Pillangó című dallal állt színpadra.

„Egy olyan dalról van szó, amely mint technikailag, de főként lelkileg egy nehéz dal. Amikor kicsi voltam a szüleimnek mindig azzal szóltam be, hogy hogy tudják a régi dalokat, a mély mondanivalójú dalokat úgy hallgatni, hogy elérzékenyülnek felette és mindig azt mondták nekem, hogy majd eljön az én időm is, amikor erre meg fogok egyszer érni, és megértem ennek a lényegét. Úgy gondolom, hogy most jött el az a pillanat.”

Koltay, Bródy, Presser, Bagossy daloktól zengett szombat este a temerini sportcsarnok. A kora ősszel megejtett jelentkezés és meghallgatás után, a kiválasztott 17 versenyző több mint kéthónapos felkészülése előzte meg azt a pillanatot, míg kiállhatott a temerini közönség elé a TINI Fesztiválon és előadhatta a kiválasztott dalát. A versenyzőkkel Morvai Melinda és Gőz László, szervező-felkészítő tanárok foglalkoztak.

Gőz László, szervező-felkészítő tanár, TINI Fesztivál: „Kicsit szomorúan jelentem ki, hogy picit lustábbak a mai fiatalok, hiszen minden adatott nekik: az internet, a YouTube, válogathatnak a zeneszámokból, és felkészületlenül jönnek. Ezért találta ki a szervezőbizottság, hogy egy-két tanár foglalkozhatna velük a próbafolyamat ideje alatt, és fejlesszük, illetve ezt már két éve gyakoroljuk is a gyerekekkel, hogy fejlesztjük náluk a kiejtést, például a mozgáson gyakorolunk, segítünk nekik az öltözék kiválasztásában.”

A verseny után a Vitkay Kucsera Ágota, Erős Ervin és Szerda Árpádból álló zsűricsapat zárt ajtók mögött döntött a díjazottakról. Énektechnikát, pontos intonációt, színpadi mozgást és megjelenést, illetve a hitelességet is pontozták.

Szerda Árpád, zsűritag, TINI Fesztivál: „Mindenképp szüksége van Vajdaságnak arra, hogy a vajdasági tehetségeket előtérbe helyezzük, az énekeseinket, a zenekarainkat, mert nagyon sok tehetség van Vajdaságban, és nagyon sokan nem tudnak magukkal mit kezdeni, nem tudják, hogy milyen platformokon kezdeményezzenek, milyen helyeken, hol mutatkozzanak meg, hol próbálják ki magukat, és szerintem ez a TINI Fesztivál egy kiváló hely arra egy énekesnek, hogy kipróbálja magát élő zenekarral, kipróbálja magát egy olyan környezetben, ami egy komoly média hátterű rendezvény.”

A 32. Tini-Ifjúsági énekes verseny szervezője hagyományosan a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület volt, amelyet a helyi önkormányzat, a köztársasági művelődési és tájékoztatási minisztérium valamint a tartományi oktatási és művelődési titkárságok is támogattak. A Magyar Nemzeti Tanács a TINI Fesztivált a vajdasági magyarság egyik kiemelt jelentőségű gyermek- és ifjúsági versenyévé nyilvánította.

Tini Fesztivál
Szanka Emma
Erős Henrietta
Gőz László
Szerda Árpád

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.