Ugrás a tartalomra

Szent e nyelv - Horváth Emmára emlékeztek Szabadkán

2024.01.26
07:43
2024.01.26
16:25
Forrás
Pannon RTV
A Csáth Géza Művészetbaráti Kör Szent e nyelv címmel ünnepi megemlékezést tartott a Szabadkai Zeneiskolában Horváth Emma tanárnő és a magyar kultúra napja tiszteletére.

Horváth Emma, a versekről eredeti szemszögből gondolkodó művésztanár, évtizedeken át rendezte az Életjel - Csáth Géza Művészetbaráti Kör műsorait, szavalók generációit nevelte ki. A verses esten a tanítványok rá emlékeztek. A mostani tagok közül van, aki már nyugdíjas, de tizenhat évesen kezdett a tanárnőnél verset mondani.

Bencsik István, nyugalmazott újságíró: „Én 1969 szeptemberében léptem fel a Csáth Géza Művészetbaráti Kör műsorában, itt ebben az épületben, ezen a színpadon. Abból a kis teremből jöttünk fel a színpadra és mondtuk a verseket.”

Némedi Imre is középiskolás korában lett Életjel tag. Azt mondja, aki egyszer életjeles lett, az is marad: „Ő tanította meg mindannyiunknak, hogy mi az a kitartás. Mi az erőn feletti munkabírás, és mi az, amit sok embernek meg kellene tanulnia, hogyha valamit elvállalsz, akkor azt megcsinálod.”

Horváth Emma nem csak jó versmondó és pedagógus, de kiváló rendező is volt. A Csáth Kör pedig a tanárnő tanítása szerint, tovább élteti a vers szeretetét. Horváth Emma január 4-én hunyt el 87 éves korában.

Horváth Emma
Életjel
Bencsik István
Némedi Imre

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.