Ugrás a tartalomra

Szentmihály ünnepel

2023.09.23
11:07
2023.09.23
16:53
Forrás
Pannon RTV
Szent Mihály napját és a falunapot ünneplik a bánáti Szentmihályon. Pénteken kiállítások megnyitásával, kultúrműsorral és halászlé-főző versennyel indult a rendezvény.

Az ünnepet mindig a Szent Mihály napjához legközelebb eső hétvégén tartják. A rendezvényt Nagybecskerek Város önkormányzata és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatta.

A Nagybecskerek közeli Szentmihály az 1960/70-es években volt a legnépesebb, akkor mintegy 1400-an lakták. Ma már fele annyian sincsenek.

László Norbert, tanácselnök-helyettes, Szentmihály HK: „A többség még mindig földműveléssel foglalkozik. De viszont az utóbbi időben sokan Nagybecskereken, különböző gyárakban találnak megélhetési lehetőséget. Sajnos, napról-napra fogyunk. Elég nehéz összehozni pillanatnyilag bármilyen rendezvényt. Pár egyénen múlik általában az egész.”

A Szent Mihály napja közeli hétvégén a faluban már rég volt nagyobb közösségi rendezvény.

Kovács Elvira, alelnök, Vajdaság Magyar Szövetség: „A falu vezetése, a helyi közösség az idén úgy gondolta, hogy egy nagyobb rendezvényt szervez. Persze összekötötte ezt a múlt heti sporteseményekkel is. Fontos, hogy láthattuk magát a föllépést is, alsóban alig van pár tíz gyerek, de ugyanakkor, aki itt van, ragaszkodik ehhez a faluhoz, illetve a megmaradáshoz és magyarságunk megőrzéséhez.”

A Faluház udvarában tegnap délután bemutatott műsorban felléptek a helyi iskola alsósai és a József Attila MME tagjai. Halászlé-főző verseny is volt. A rendezvény szervezésében a helyi civil szervezetek is részt vettek.

Bálint Markov Izabella, elnök, Éva nőszervezet, Szentmihály: „Mindig arra törekszünk, hogy minél több embert „kihúzzunk” a házból és bekapcsoljuk a közösségi életbe. Mivel egy közösség akkor fejlődik, ha mindenki részt vesz és mindenki követi az aktivitásokat. Ha passzívak vagyunk és csak az otthonunkban töltsük az időt, akkor egyszerűen nem tudunk szociális életet élni, és nem tudunk az aktuális témákkal foglalkozni és közösen, együttes erővel örülni minden napnak.”

Két kiállítást is megnyitottak: egyik a falu történetének érdekesebb mozzanatait, és a családfakészítést mutatta be, a másik pedig a híres szentmihályi lakodalom emlékeit idézte fel. Tervek szerint mindkét kiállítás anyaga bekerül majd a falu leendő krónikájába.

Gulyás Viktória, egyetemista: „A szentmihályi lakodalom című munkám az Európa kollégium műhelymunkája során készült. A mentorom dr. Németh Ferenc. Az ő segítségével sikerült több adatot begyűjteni. A legtöbb adatomat az élő nyelv útján tudtam beszerezni. Ugyanis a szentmihályi lakodalomról elég kevés a rendelkezésre álló adat. Tóth Nándor volt az, aki a legtöbbet tudott mesélni.”

A rendezvény keretében ma sportesemények, gyermekjátékok, birkapaprikás-főző verseny, falunapi kirakodóvásár és táncest is lesz. A vasárnapi szentmise fél 11-kor kezdődik a Szent Mihály főangyal katolikus templomban.

Szentmihály
László Norbert
Bálint Markov Izabella

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.