Ugrás a tartalomra

Szenttamáson is megemlékeztek Szent István királyról

2023.08.20
12:19
2023.08.20
16:13
Forrás
Pannon RTV
A felújított kálváriát 2001-ben áldották meg, azóta a helyiek minden évben szabadtéri szentmisén vesznek részt ilyenkor.

Az ünnepi szentmisén mintegy 150 hívő vett részt, akik a jelenlévő papokkal együtt imádkoztak a magyarságért. Munyin Szokola Erika, a Magyar Nemzeti Tanács tagja arról mesélt, hogy Szenttamáson miért augusztus 19-én szervezik meg a Szent István-napi ünnepséget. „Ami a kálváriát illeti, a kálvária az 1800-as évek óta itt áll, de 2001-ben lett felújítva, annak pontosan 22 éve, és akkor a felújításkor volt itt egy szép szentmise, és az István, a király rockopera el lett játszva, amit az Arany János MME tagjai, az iskola diákjai és Szenttamás magyarsága szervezett. Ezért azóta minden évben nem augusztus 20-án, hanem augusztus 19-én tartjuk a Szent István-napi szentmisét.”

Kovács Blanka tornatanár tagja volt annak a csapatnak, amely önzetlen munkával, több mint 100 amatőr résztvevővel 22 évvel ezelőtt a kálvárián színre vitte az említett rockoperát. „Akkor is volt egy szentmise, azon kívül volt egy kulturális műsor, és a kulturális műsor részeként mi, szenttamásiak mint amatőrök színre vittük a Szent István királyt. Tulajdonképpen, én az énekesekkel foglalkoztam, a koreográfiát mások csinálták.”

Zsúnyi Tibor helyi plébános az evangéliumból idézett. A részlet szerint, aki házat és hazát sziklára épít, jöhetnek bármilyen külső körülmények, az megmarad. „Azt hiszem, hogy minden magyar embernek fontos ez az ünnep. A fokát másként mérjük, hogy ki hogyan tiszteli Szent István királyt, de azért arra jó gondolni, hogy az ő törekvéseinek köszönhető az, hogy ma magyarul beszélünk, hogy ma közösséget tudunk alkotni. Nagyon sok nemzet elveszett a világ történelmének fergetegében. Érdekes módon a mi közösségünk megmaradt. Annyi mindenen átment ez a szegény, árva nép. Tényleg egyedül vagyunk itt, a nagy nemzeteknek a tengerében, mégis meg tudtuk őrizni a mi magyarságtudatunkat, és jó az, hogy ha így gondolunk Szent Istvánra.”

Az idei szentmisét a jánoshalmi Hetvenszer Hétszer Együttes tette ünnepélyesebbé. Mészáros Gábor, az együttes vezetője: „Egy hónappal ezelőtt még hezitáltunk, hogy eljöjjünk-e ide, és eljöttünk, körbejártuk a helyszíneket, ahol ez a szolgálatsorozat most lesz, és hihetetlenül sok szeretet és jóindulatot láttunk az itteni emberekben. Úgyhogy ez nekünk nagyon pozitív volt, és egy percig sem volt kétséges, hogy jövünk, és valamilyen módon viszonozzuk ezt a szeretetet.”

A szenttamási ünnepség idén is tűzijátékkal zárult.

Szenttamás
Szent István
kálvária

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.