Ugrás a tartalomra

Szerbia növényvilágát botanikusok kutatják

2018.09.10
17:26
2018.09.10
17:48
Forrás
Pannon RTV
Szerbia növényvilágát itteni és külföldi tudósok, botanikusok kutatják, hiszen területileg a világon egyedülálló vegetációval rendelkezik.

Számtalan fajt és fajtát fedeztek már fel, az ország biodiverzitása is különleges – hangzott el a balkáni botanikusok kongresszusának megnyitóján Újvidéken.

Rendkívül változatos a Balkán-félsziget növényvilága. Ez nem csak a szerbiai, hanem a külföld kutatóknak is nagy lehetőséget nyújt a munkára.

Barina Zoltán, főmuzeológus, Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest: „Ez az a fórum, ahol tényleg látjuk, hogy meddig jutottak a kollégák egy-egy kutatással, amiről tudjuk, hogy elkezdték, de itt tudunk beszámolni az aktuális eredményekről, a friss állásról.”

A növényvilág ismerete a tájékozódásban is sokat segít – mondta Eva Kabaš, a belgrádi egyetem szakmunkatársa: „Számomra ez a legérdekesebb, az ökológia szempontjából tekintek rá, a vegetáció alapján miként tájékozódjunk, bárhol is vagyunk a világon. Kutatásaimnak ez a gyújtópontja és ebben a témában jelentettem meg tudományos munkákat. Elsősorban a Balkán-félsziget füves vegetációja érdekel.”

A péntekig tartó szaktanácskozáson Szerbiából és külföldről több mint 400 egyetemi hallgató és kutató vesz részt. Az eddig ismert növények mellett újak felkutatásával és ismertetésével is foglalkoznak – mondta Goran Anačkov, az Újvidéki Egyetem tanára: „A mai történések, amelyek során mutáns növények keletkezhetnek, egész más eredményt produkálnak, míg a múltban történt mutációk során a növények 100 ezer éven keresztül adaptálódtak a környezethez és ennek köszönhetően jöttek létre a ma ismert új fajok.”

A hetedik balkáni botanikai kongresszust Goran Trivan, szerb környezetvédelmi miniszter nyitotta meg: „Az újvidéki kollégákhoz hasonlóan, köztársasági szinten december 4-én dél-európai szakembereket látunk vendégül egy konferencián, amelynek megszervezésére az Egyesült Nemzetek Szervezetéből kértek fel bennünket. Az innovációkra is kitérünk, a környezetszennyezésről is szó lesz. ”

Az ötnapos tanácskozáson a résztvevők több tanulmányi kiránduláson, kerekasztal beszélgetésen vesznek részt, valamint kedden este a Tartományi Természetvédelmi Intézetben sor kerül a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításának megnyitójára is.

botanika
kongresszus
Újvidék
Goran Trivan

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.