Ugrás a tartalomra

Szerelem, szerelem, átkozott gyötrelem... Oromhegyesen.

2018.03.04
11:48
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Megtartották a XXX. Gazdag Ág hagyományőrző rendezvényt a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében az oromhegyesi Faluházban. A fellépők ezúttal a szerelem témájában készültek.

Az eseményen 10 művelődési egyesület mutatkozott be. Egyesek a gyerekszerelem hajdani megnyilvánulásait, mások az egykori udvarlási szokásokat vagy éppen az eljegyzés hagyományait mutatták be a színpadon, az előcsarnokban pedig gazdag kiállítási anyaggal szemléltették az elhangzottakat. Az oromiak az udvarlási szokásokat ismertették, kiállításukon pedig lányok és fiúk korabeli csoportképeit is bemutatták. Szarvas Erzsébet, Petőfi Sándor ME, Orom: „Ma már nem hagyomány, hogy 8-10 barátnő összeáll és lefényképezkedik, ugyanúgy a fiúk is csoportosan fényképezkedtek, és amikor már kiválasztották egymást a fiú és a lány, akkor elmentek és lefényképezkedtek csak ketten.”

A völgyesi Aranykalász Művelődési Egyesület kiállításán féltve őrzött kincsként a szalaggal átkötött szerelmes levelek sorakoztak. Pósa Ottília, Aranykalász ME, Völgyes: „Három évig katona volt a fiú és a nagylánynak írta a szép szerelmes leveleleket. Amikor leszerelt, feleségül vette. Volt amelyiket nem várta meg a nagylány, férjhez ment máshoz.”

A szervezők minden évben más és más téma feldolgozására kérik fel a részvevő egyesületeket. A legelső téma a családfa kialakítása volt. Koncz Lázár, főszervező, Petőfi Sándor ME, Oromhegyes: „Volt aki gyönyörű szép családfát készített. Megemlíteném, hogy az oromhegyesieknek családfáján 320 név szerepelt, és pont az unokám volt a 320., aki akkor két hetes volt.”

A szakmai zsűri értékelése szerint a legjobb összteljesítményt a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület nyújtotta 68 ponttal, egy ponttal megelőzve a házigazda, illetve 2-vel a magyarkanizsai és a ludasi csapatokat. A Gazdag Ág a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye.

Oromhegyes
Gazdag Ág hagyományőrző rendezvény
Petőfi Sándor Művelődési Egyesület
faluház

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.