Ugrás a tartalomra

Színes és hangos kreatív káosz

2022.09.12
12:02
2022.09.12
19:21
Forrás
Pannon RTV
A 49. INFANT fesztivál második napján a budapesti Nemzeti Színház Woyzeck című előadását láthatta a közönség Újvidéken. A darabot Georg Büchner szövege alapján ifj. Vidnyánszky Attila vitte színre.

A klasszikusnak számító darabot a hagyományos keretek közül kilépve adta elő a magyarországi csapat. A színes és hangos kreatív káoszt a doboz, amelyben a nézők ülnek, nem zabolázza meg, hanem még inkább kihangsúlyozza.

Kovács Tamás, színész,: „Ez színészileg is egy nagyon nagy feladat, iszonyat nagy koncentrációt igényel, rendkívül sok technikai dolog van. Arról is érdemes lenne előadást csinálni, hogy mi megy itt a színfalak mögött. Egyszer-kétszer sajnos nagyon hangosak is voltunk, ami a legintimebb jelenetbe belevágott, de hát ez egy őrület, és akkor jó, hogyha a nézőt faltól falig tudjuk dobni, és egyszerűen kapkodja a fejét.”

Az alternatív és új színházak nemzetközi fesztiválja tökéletes terepnek bizonyult egy ilyen határokat romboló, kedélyeket felkavaró, alkalomadtán akár botrányt is kiváltó előadásnak.

Barta Ágnes, színész: „Hozzám nagyon közel áll ez a műfaj, ez a nagyon szabad, nagyon kreatív műfaj, szóval én nagyon szeretem, és szerintem fontos, hogy a klasszikusabb darabok mellett mindig legyen egy ilyen vonal is, mert így tud igazán kibontakozni az ember.”

A szöveg befejezetlensége számos lehetőséget rejt magában, és sokan, sokféleképp feldolgozták már. A fiatal alkotói csapatnak is jó kiindulópontot biztosított ez.

Nagy Márk, színész: „Nagyon nagy az információ áramlásának a sebessége, és szerintem nemcsak a technika miatt, hanem a zsúfoltság miatt is, és azt nehéz az embernek feldolgozni, és tudja, hogy valahogy ezt meg tudja emészteni.”

A négy év alatt, amióta játsszák az előadást, végigsöpört a világon egy koronavírus-járvány, a szomszédban pedig dúl az ukrán-orosz háború. Mindez bizonytalanságot, szorongást eredményez, amit valahogy fel kell dolgozni.

Ifj. Vidnyánszky Attila, rendező: „Nem tudjuk még a következményét annak, hogy ez a generáció mivé fog válni, de az biztos, hogy van valamiféle kétségbeesett sikítás ebben a darabban, hogy mikor bemutattuk az előadást, akkor még csak érezhető volt, hogy valami elindult a világban, most már ez talán sokkalta jobban látszik, hogy kezd minden szétesni.”

A budapesti Nemzeti Színház mellett a bécsi Várszínház, a ljubljanai Városi Színház és a Szerb Nemzeti Színház társulatai is a fesztivál fellépői között vannak.

INFANT
INFANT fesztivál
Nemzeti Színház
Woyzeck
Újvidék
Georg Büchner
Vidnyánszky Attila
Nagy Márk
Barta Ágnes
Kovács Tamás

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.