Ugrás a tartalomra

Színes kultúrműsorral zárták az évet a szenttamási hagyományápolók

2023.06.12
10:29
2023.06.12
19:29
Forrás
Pannon RTV
A szenttamási Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja június 11-én a Kultúrotthonban Kultúr-Mozaik elnevezéssel évzáró ünnepséget és kiállítást szervezett.

A két részből álló program első részét, azaz a klub szakcsoportjainak bemutatkozását a rossz idő miatt a Zsebszínházban tartották. A zenés-táncos műsorban fellépett a Csalogány asszonykórus, a Galáris citerakettős, a Liliomfi színjátszócsoport, a Boróka leánykórus, továbbá a Lángocska és a Kalala néptánccsoport.

Kocsis Krisztián, községi tanácsos: „Az önkormányzat minden évben a lehetőségekhez mérten igyekszik támogatni a klub működését. Én látom, hogy ennyi szakkör tud itt működni magyar nyelven, egy ilyen szórvány közösségben mint a szenttamási. Fontos, hogy meg tudjuk őrizni kultúránkat, és hogy az idősek át tudják adni a fiataloknak a tudásukat, hogy az új generáció is megtanulja.”

Robotka Angéla, a Hagyományápoló Klub elnöke köszöntötte azokat, akik vasárnap este megjelentek a Kultúrotthonban “A Szakkör 2022” elnevezésű projekt termékeiből nyílt kiállítás megnyitóján. Kiemelte, a tevékeny szakköri foglalkozások alatt nagyon szép munkák születtek. A nemezelés mellett hímeztek, vesszőt fontak, gyöngyöt fűztek és mézeskalácsok is készültek.

Robotka Angéla, elnök, Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló klubja: „Mind a hat szakkörben a tagjaink kivették a részüket, minden tag, úgy a felnőttek, mind a gyerekek. Volt, amikor gyermekfoglalkozásokat is csináltunk a szakkör keretein belül, habár a szakkör öt-öt felnőtt emberre van előrelátva.”

Füstös Mónika a mézeskalács készítéssel foglalkozó csoportban dolgozott: „A mézeskalács elkészítésének folyamata először is a mézeskalács tészta begyúrása, amit mindig előző nap kellett begyúrni, mert ugye, egy 24 órát kell, hogy álljon a mézeskalács. A mézeskalács tészta hozzávalói a liszt, a tojás, a porcukor, a mézeskalács fűszerkeveréke, szódabikarbóna, vagy méz, ugye ami a legfontosabb és a margarin.”

Szabó Robertina a gyöngyfűzés rejtelmeibe vezette be a fiatal érdeklődőket: „Nagyon nehéznek tűnik, nagyon kacifántosnak tűnnek ezek a munkák, de igazából nagyon egyszerűek.”

A kiállított tárgyak nemcsak szépek, hanem hasznosak is, ha lekerülnek a paravánokról vagy az asztalokról, készítőik otthonainak díszei, használati tárgyai is lehetnek.

Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja
Szenttamás

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.