Ugrás a tartalomra

Szólóének és színjátszás

2023.05.10
13:13
2023.05.10
15:47
Forrás
Pannon RTV
Szólóének és színjátszás kategóriákban is megmérettettek a vajdasági általános iskolások az ÁMV-n Szabadkán.

A belgrádi iskolai tragédiára való tekintettel a csendes kategóriákban múlt szombaton versenyeztek, a szólóénekre és színjátszásra pedig ma került sor. Az idei Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjére összesen 600 diák nevezett be több mint 30 általános iskolából.

Egyperces néma csenddel kezdődött az idei ÁMV. A résztvevők a belgrádi iskolai tragédiában elhunyt diákokra emlékeztek. A vetélkedőt az első és második osztályosok csoportja nyitotta meg.

Az első fellépő a hétéves Dömöndi Botond volt, aki a Republic együttes legnagyobb slágerét, a Szállj el kismadár című dalt énekelte el.

Dömöndi Botond, Petőfi Sándor Á.I., Óbecse: „Szeretem a madaras énekeket és szeretek énekelni.”

A diákok változatos zeneszámokkal érkeztek. A rajzfilmslágerektől kezdve, a popzenén át a népdalokig sokszínű volt a repertoár.

A szabadkai Benák Lúcia népdalcsokorral érkezett.

Benák Lúcia, Október 10. Á.I., Szabadka:
„ Három éve énekelek és népdalénekeket szoktam énekelni.
- Miért pont a népdal?
- Mert táncolok, és emellett a népi éneket is választottam, az fekszik a hangomra.”

Az ÁMV egy klasszikus vetélkedő, magyar nyelven zajlik. Minden kategóriában három díjat ítélnek oda, valamint a legtöbb helyezést elért általános iskola egy éven át birtokolhatja a vándordíjat. Idén összesen tíz kategóriában 600 diák mutatta meg tehetségét és mérettetett meg.

De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete: „21 évvel ezelőtt azzal a céllal indult az ÁMV, hogy a magyar nyelven tanuló általános iskolás diákok számára szervezzenek egy olyan versenyt, amely az anyanyelv és a művészi készségek ápolását hívja elő. Versenyről lévén szó, lehetőségük van a diákoknak megmutatni azt, hogy milyen képességekkel, tehetséggel bírnak, és hogy összemérjék a tudásukat.”

Szólóének kategóriában a Szabadkai Zeneiskolában tartották a megmérettetést, emellett a színjátszók szakcsoportjában is lezajlott a verseny, amelyet a Szabadkai Gyermekszínházban rendeztek meg. Az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjét az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte.

ÁMV
Általános Iskolások Művészeti Vetélkedője
Dömöndi Botond
Benák Lúcia
De Negri Ibolya

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.