Ugrás a tartalomra

Szombaton kezdődik a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok (videó)

2016.09.28
17:08
Október 1-én Palicson kerül sor a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitójára
Október 1-én Palicson kerül sor a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitójára. A rendezvényt 1993 óta a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezi. Az esemény fontos feladata a szórványmagyarság összetartása. A megnyitó a palicsi Vigadóban igehirdetéssel kezdődik, majd az ünnepi köszöntők után a műsort kiállítás- és könyvbemutató, valamint a szórványtelepülések művészeinek fellépése színesíti.      Vitézek, mi lehet ez széles föld fölött szebb dolog a végeknél? – Balassi Bálint versrészlete a jelmondata az idei Vajdasági Magyar Ünnepi Játékoknak. Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Dudás Károly elmondta, hogy a szórványra összpontosítanak, mert ott is teremtődnek nagyon fontos értékek, és ezúttal kizárólag ezeket az értékeket mutatják be. A rendezvénysorozat nyitóünnepsége október 1-én Palicson ökumenikus istentisztelettel kezdődik. Ünnepi köszöntőt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mond. Ezt követően megnyitják a Bukovinai székely varrottasok című kiállítást, majd sor kerül a Magyar Szó napilap Szórványlétben című kötetének bemutatójára is, ezt követően a szórványtelepülésekről fellép a bácskertesi Krajcárka énekcsoport, a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület néptánccsoportja, Szatmári Anna székelykevei mesemondó és Hevesi Tibor magyarittabéi operaénekes. Bogdán József papköltő a versei által lesz jelen.



Dudás Károly, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Ez a rendezvény az összefogást tükrözi majd és azt, hogy nincs vége a világnak, a világ működik. Ez a magyar világ is működik itt a Délvidéken, a Vajdaságban, és figyelünk a szórványra.” A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozatának első állomása a megnyitó után a kúlai kórustalálkozó lesz. A legtömegesebb, legszínpompásabb rendezvény nyáron lesz, a Durindó és Gyöngyösbokréta, amelynek házigazdája idén Bácskossuthfalva lesz. Arancsity Angéla, munkatárs, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Október 9-én, vasárnap Kúla vállalta a házigazda szerepét a XVII. Vajdasági Magyar Kórustalálkozó helyszínéül, a szervezésben nagy segítségünkre van a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ. A kórustalálkozó konkrét helyszíne a Szent György római katolikus plébániatemplom.” A kórustalálkozón a házigazda kúlaiak mellett részt vesz a nagybecskereki, az óbecsei, az újvidéki és az adai kórus is.
Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok
Kúla
Dudás Károly
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.