Ugrás a tartalomra

Szorosabb együttműködés a Vajdasági Múzeum és a magyarországi Szerb Intézet között (videó)

2017.04.25
16:00
A következő időszakban szorosabb együttműködés várható a Vajdasági Múzeum és a magyarországi Szerb Intézet között
A következő időszakban szorosabb együttműködés várható a Vajdasági Múzeum és a magyarországi Szerb Intézet között. Az együttműködésről szóló szerződést ma délelőtt írták alá az intézmények vezetői Újvidéken. muzeum egyuttmukodes 5 muzeum egyuttmukodes 4 Az együttműködés első lépéseként a Vajdasági Múzeum számos tárgyat bocsájt a szentendrei Ferenczy Múzeum rendelkezésére, amely Szentendre egykori polgármestere, Dumtsa Jenő halálának 100-dik évfordulója alkalmából szervez kiállítást. Tyekvicska Árpád, a muzeológiai osztály vezetője, Ferenczy Múzeum, Szentendre: „Dumtsáról annyit tudni kell, hogy nem csak a város kiemelkedő személyisége volt, hiszen 30 évig volt a település vezetője, hanem a monarchiában élő szerbség egyik nagyon fontos vezetője volt ebben az időszakban, életének meghatározó szakaszában. Ezért nem csak számunkra, hanem úgy hiszem, a szerb nemzet számára is egy kiemelkedő személyiség.” muzeum egyuttmukodes 3 A Vajdasági Múzeum és a magyarországi Szerb Intézet között megkötött szerződés lehetővé teszi, hogy több közös ötletet, rendezvényt és kutatást tudjanak megvalósítani. Lásztity Péró, igazgató, Szerb Intézet, Magyarország: „A magyarországi szerbek néprajzának kutatása alapvetően a nem tárgyi örökségre koncentrált eddig, és a tárgyi örökség nagyon szétszórtan és hiányosan található meg, nincs megfelelően feldolgozva. Ezen a helyzeten szeretnénk változtatni és ebben kívánunk együttműködni a múzeum szakértőivel.” muzeum egyuttmukodes 2 Drago Njegovan, a Vajdasági Múzeum igazgatója elmondta, fontos, hogy a Vajdasági Múzeum is hozzájáruljon a Magyarországon élő szerbek kulturális kincseinek tanulmányozásához és kiállításához. „Természetesen az etnográfiai kutatásokon is dolgozni fogunk és ezekben a kutatásokban a mi osztályaink is a magyarországi szerbek, illetve az ott lévő szerb önkormányzatok és intézmények rendelkezésére állnak majd.”



A közös kulturális örökségek felkutatása és megőrzése mindkét fél számára kulcsfontosságú feladat - hangzott el az eseményen. Az aláírt együttműködési szerződés számos új lehetőséget tartogat erre.
együttműködés
Vajdasági Múzeum
Szerb Intézet

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.