Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Tamburázni tanulnak a tücskök Péterrévén

2021.08.05
12:20
2021.08.05
16:58
Forrás
Pannon RTV
A településen tizenegyedik alkalommal tartanak Tücsöktábort. Idén hatvan gyermek vesz részt a Dr. Kiss Imre Művelődési Kör hagyományápoló csoportja által szervezett foglalkozásokon. A tábor szombaton zárul.
Pannon RTV/Rácz László

Most ismerkednek a hangszerrel a péterrévei Tücsöktábor legkisebb résztvevői. Tanáruk Csasznyi Imre erre az alkalomra minden évben hazajön Budapestről. A kezdőkkel foglalkozik legszívesebben.

„Szeretem a játékosságukat, ahogy viszonyulnak a hangszerekhez. Úgy érzem, hogy jó érzékem van hozzá, én is szeretek játszani. Egy zenész szeressen játszani!”

Pannon RTV/Rácz László

A táborban négy korcsoportban tanítják zenélni a gyerekeket. A legtöbbjük már nem kezdő.

Párducz Fanni, Péterréve: „Két éve tamburázok, és azért szeretek idejárni, mert sok a barátom, meg jók a dalok. Nagyon szeretem a tamburámat.”

Tóth Bagi Noémi először jött el a táborba, de már egy éve tamburázik a Dr. Kiss Imre Művelődési Körben.

„Én úgy kezdtem el tamburázni, hogy a tesóm egyik barátja mondta, hogy ide kellene egy kontrás, ő eljött, aztán máskor, amikor jött ide, én is eljöttem.”

Pannon RTV/Rácz László

Együtt is gyakorolnak a kicsit és a nagyok. Sokan közülük év közben is járnak a zenekari próbákra. Otthon is gyakran előkerül a hangszer.

Korponai Szabolcs, Péterréve: „A baráti körben 12-13-an vagyunk, szoktunk összejönni, otthon muzsikálunk egyet, jól érezzük magunkat.”

Pannon RTV/Rácz László

A járványhelyzet miatt tavaly a rendezvény elmaradt, így ezen a héten tartják a 11. Tücsöktábort. Az elmúlt évek alatt sok gyerek szerette meg ezt a hangszert.

Csasznyi Magdolna, a Dr. Kiss Imre Művelődési Kör hagyományápoló csoportjának vezetője: „A tamburamuzsika népszerűsítése volt a vágyunk, és örömünkre szolgál, hogy már az egyesületen belül is három korcsoportban 25-26 tamburással dolgozik kiváló népzenészünk, Bolyos Miklós.”

A rendezvényt a Csoóri Sándor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, az önkormányzat és a helyi közösség támogatja. A táborban néptánc- és népdaloktatás, valamint kézműves foglalkozást is tartanak. A tanultakat a gyerekek szombaton este hétkor egy gálaműsoron mutatják be a közönségnek a Csasznyi család portáján.

Péterréve
Tücsöktábor
Dr. Kiss Imre Művelődési Kör
Csasznyi Magdolna

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.