Ugrás a tartalomra

Tamburázni tanulnak a tücskök Péterrévén

2021.08.05
12:20
2021.08.05
16:58
Forrás
Pannon RTV
A településen tizenegyedik alkalommal tartanak Tücsöktábort. Idén hatvan gyermek vesz részt a Dr. Kiss Imre Művelődési Kör hagyományápoló csoportja által szervezett foglalkozásokon. A tábor szombaton zárul.

Most ismerkednek a hangszerrel a péterrévei Tücsöktábor legkisebb résztvevői. Tanáruk Csasznyi Imre erre az alkalomra minden évben hazajön Budapestről. A kezdőkkel foglalkozik legszívesebben.

„Szeretem a játékosságukat, ahogy viszonyulnak a hangszerekhez. Úgy érzem, hogy jó érzékem van hozzá, én is szeretek játszani. Egy zenész szeressen játszani!”

A táborban négy korcsoportban tanítják zenélni a gyerekeket. A legtöbbjük már nem kezdő.

Párducz Fanni, Péterréve: „Két éve tamburázok, és azért szeretek idejárni, mert sok a barátom, meg jók a dalok. Nagyon szeretem a tamburámat.”

Tóth Bagi Noémi először jött el a táborba, de már egy éve tamburázik a Dr. Kiss Imre Művelődési Körben.

„Én úgy kezdtem el tamburázni, hogy a tesóm egyik barátja mondta, hogy ide kellene egy kontrás, ő eljött, aztán máskor, amikor jött ide, én is eljöttem.”

Együtt is gyakorolnak a kicsit és a nagyok. Sokan közülük év közben is járnak a zenekari próbákra. Otthon is gyakran előkerül a hangszer.

Korponai Szabolcs, Péterréve: „A baráti körben 12-13-an vagyunk, szoktunk összejönni, otthon muzsikálunk egyet, jól érezzük magunkat.”

A járványhelyzet miatt tavaly a rendezvény elmaradt, így ezen a héten tartják a 11. Tücsöktábort. Az elmúlt évek alatt sok gyerek szerette meg ezt a hangszert.

Csasznyi Magdolna, a Dr. Kiss Imre Művelődési Kör hagyományápoló csoportjának vezetője: „A tamburamuzsika népszerűsítése volt a vágyunk, és örömünkre szolgál, hogy már az egyesületen belül is három korcsoportban 25-26 tamburással dolgozik kiváló népzenészünk, Bolyos Miklós.”

A rendezvényt a Csoóri Sándor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, az önkormányzat és a helyi közösség támogatja. A táborban néptánc- és népdaloktatás, valamint kézműves foglalkozást is tartanak. A tanultakat a gyerekek szombaton este hétkor egy gálaműsoron mutatják be a közönségnek a Csasznyi család portáján.

Péterréve
Tücsöktábor
Dr. Kiss Imre Művelődési Kör
Csasznyi Magdolna

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.