Ugrás a tartalomra

Tánc és történelem a színpadon

2018.10.01
07:15
2018.10.01
21:01
Forrás
Pannon RTV
A Zentai Magyar Kamaraszínház táncjátékát tekinthették meg vasárnap este Bácsfeketehegyen. A Relikvia című előadás az első világháborúnak állít emléket.

A bácsfeketehegyi lakosság szívesen ellátogat a kulturális eseményekre, színházi előadásokra. Évente több mint ötven művelődési rendezvény van. Az esetek többségében megtelik a színház úgy fiatalokkal, mint idősekkel.

Molnár Mária, néző, Bácsfeketehegy: „Ami Feketicsen megtartandó, én azon részt veszek, nagyon szeretem az ilyen közösségi bemutatókat, és a színházat meg különösképpen kedvelem. A zenés-táncos előadás engem mindig is érdekelt, itt egy kicsit megpihenek.”

A Feketics Művelődési Egyesült minden évben tematikus műsorokkal várja az érdeklődőket. Főképp helytörténeti, a magyar nemzeti múltat feldolgozó témáknak megfelelően színes programot biztosítanak a falu lakosságának.

Sárközi István, elnök, Feketics Művelődés Egyesület: „Az idei évben az első világháború lezárásának századik évfordulójához közeledve több módon is próbálunk megemlékezni, ez alapján meghívtuk a Zentai Magyar Kamaraszínház előadását, amelynek Relikvia a címe.”

A nemzeti összetartozás napja alkalmából készült a produkciót Farkas Tamás és Farkas Ágnes rendezte. A trianoni békeszerződéshez kapcsolódó fájó és sorsfordító eseményeket dolgozzák fel táncokkal, zenés betétekkel. A színpadon öt táncospár és a Fokos zenekar állt.

Patyerek Csaba, művészeti vezető, a Zentai Magyar Kamaraszínház táncegyüttese: „A Nagy-Magyarországhoz tartozó különböző tájegységeknek a táncaiból merítkeztünk. Kárpátalja, a felvidéki magyarok kultúrája, Kis-Magyarország, Erdély és a délvidéki táncanyag és zenei anyag az, amiből gazdálkodtunk és gyakorlatilag ezek képezik a magját a műsornak.”

A Művelődési Egyesület és az önkormányzat könyvtára az emlékév kapcsán egy közös helytörténeti kiadványt ad ki, ebben bemutatják Bácsfeketehegy első világháborús helytörténeti múltját és emlékeit.

Bácsfeketehegy
Zentai Magyar Kamaraszínház

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.