Ugrás a tartalomra

Táncháztalálkozót szerveztek Zentán

2017.09.18
15:32
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
Több év kihagyás után ismét táncháztalálkozót szerveztek Vajdaságban. Zentán ezernél is több táncos és gazdag szakmai program várta az érdeklődőket. Idén nagy hangsúlyt kaptak a helyi értékek.

A bácskertesi rézfúvósok muzsikájára gyülekeztek Zenta Fő terén a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom résztvevői. Onnan a helyi Sportcsarnokba vonultak, ahol egész napos programkavalkád kezdődött.

Forogtak a szoknyák, csattogtak a csizmák az oktatások során. Idén nagy hangsúlyt kaptak a hagyományos vajdasági táncok. Csizmadia János, Bácskertes: „Mivel mi egy olyan területen élünk, ami viszonylag kiesik a forgalmas települések közötti létből, ennek köszönhetően nagyon sokáig megőriztük a tájnyelvünket, a viseletünket, a táncainkat, különösen a népdalainkat és a szokásrendünket is.”

A résztvevőket és a látogatókat gazdag kirakodóvásár és kézműves-foglalkozások várták. Simon Julianna, Topolya: „Mesterség bemutatóra érkeztünk Topolyáról. A szövést szeretném bemutatni. A délután folyamán volt érdeklődés. A gyerekek nagyon szeretik csinálni.”

A rendezvényen a fiatal táncosok és népzenészek a színpadon is bemutatkozhattak. Károly Egon, Óbecse: „A tanárunk, Cseszák Zsombor összeszedegetett bennünket. Külön szólistaként táncoltunk, de akkor összeálltunk egy bandába. Találtunk brácsást is, bőgőst is, végül cimbalmosunk is lett, és végül összeállt a zenekar.”

A Sportcsarnok környékén játékos vetélkedőket szerveztek a gyermekek számára és a családokat is megszólították a szervezők. Gondi Martina, igazgató, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „Rengeteg kicsi gyerek van most itt a Sportcsarnokban, és eljöttek azok a családok, akikre számítottunk. Próbáltuk egy kicsit kibővíteni a programokat, hogy valóban családcentrikus legyen. Eddig a zentaiak közül mindenki azt mondta, hogy nagyon élvezi és reméli, hogy a jövőben is el tud ide látogatni.”

A Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom beváltotta az ilyen nagy rendezvényekhez fűzött reményeket. A gálaműsor után hajnalig folyt a mulatozás.

Zenta
táncháztalálkozó

Most

11:34, Frissítve: 11:41

Kiadós csapadék kellene a földeken

A hirtelen érkezett és tartósan magas hőmérséklet, valamint a csapadék hiánya továbbra is megnehezíti a termelők helyzetét - mondják a Zenta környéki gazdák. Jelenleg a kártevőkkel is fel kell venniük a harcot.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.