Ugrás a tartalomra

Táncolt a tavasz a Népkörben

2024.04.27
18:48
2024.04.27
19:19
Forrás
Pannon RTV
A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

A fiatal fellépők vidám hangulata hatotta át a szabadkai Népkört. A lelkes gyerekek a délután folyamán érkeztek Topolyáról, Ludasról, Horgosról és Újvidékről. Emellett a házigazda három csoportja is bemutatta tánctudását.

Kohajda Petra Stefánia: „Szerintem ez nagyon jó esemény. Könnyebben tudunk barátkozni. Más településekről is jönnek barátaink. Mi vagyunk a házigazdák. Ennek természetesen nagyon örülünk és szívesen fogadunk mindenkit. Mi rábaközi táncokkal készültünk. Nagyon dinamikus és nagyon élvezetes.”

 

A Népkör néptánc szakosztályai a legikesebbektől egészen az ifjúságig lehetőséget kaptak, hogy bemutatkozzanak és elkápráztassák a közönséget.

Szécsi Viktória, művészeti vezető, néptánc szakosztály, Népkör Magyar Művelődési Központ: „Azt tapasztalom, hogy az elmúlt évben nagyon nagy érdeklődésnek örvend a népi kultúra, a néptánc és emellett a népzene és a népi ének is. Azt hiszem, hogy nagyon régen voltak ilyen sokan a csoportjainkban, úgy a gyermekek, mint az ifjúsági kategóriában. Ennek nagyon örülünk. A gyerekek nagyon izgatottak és már a színfalak mögött, beöltözve készülnek. Nagyon komolyan veszik a mai napot, és igazából minden megmérettetésnek és fellépésnek nagyon örülnek. Igazán szívvel-lélekkel oda szokták tenni magukat.”

 

Fontos, hogy az esemény nem verseny jellegű, pusztán találkozó, ahol mindenki a kedve szerint mutatkozhat be. A hangulat kötetlen. Senki nem tér haza csalódottan.

Bodrogi Hajnalka, ügyvezető, Népkör Magyar Művelődési Központ: „Amiatt is nagyon fontos ez az esemény, mivel a májusi időszak az különböző megmérettetéseknek, a seregszemléknek az időszaka. Ez olyan lehetőség minden tánckar számára, hogy közönség előtt bemutassa az új koreográfiát. Valójában leküzdjék azokat a félelmeket, azt a lámpalázat, amit ilyenkor előtte éreznek, és amikor zsűri elé kerülnek, akkor már szabadon, önfeledten be tudják mutatni a koreográfiákat.”

 

A műsort a Cseszák Zsombor és barátai zenekar kísérte. A fellépések után pedig kötetlen táncházzal mutathatták meg a fiatalok azokat a fortélyokat, amiket elsajátítottak.

Népkör Magyar Művelődési Központ
tánc világnapja
Szabadka

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.