Ugrás a tartalomra

Telt ház előtt mutatták be a János vitéz című táncszínházi előadást Kishegyesen

2023.06.17
12:25
2023.06.17
16:30
Forrás
Pannon RTV
A helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület közös produkciójában látványos és kreatív módon mesélik el Petőfi Sándor legismertebb elbeszélő költeményét.

Néptánc, árnyanimáció, bábozás, de maszkok is szerepet kapnak a kishegyesi Rizgetős és a bácsfeketehegyi Kónya táncegyüttes János vitéz című előadásában. A közös produkció összekovácsolta a két település fiatal táncosait.

Varga Zsóka a Rizgetős Táncegyüttes tagja: „Nagyon sok újat tanultunk és kicsit közelebb kerültünk egymáshoz a bácsfeketehegyiekkel, viszont mi ugye ismerjük már egymást az iskolából, de ez így teljesen más, amikor együtt táncolunk.”

A produkcióban csaknem negyven táncos vesz részt.

Szakács Tamás a bácsfeketehegyi Kónya Táncegyüttes vezetője kiemelte: „A főpróba héten igazából minden olyan apróságot, illetve minden olyan dolgot, ami nehézséget okozott sikerült kiküszöbölni. Úgy érzem, hogy egy példaértékű táncszínházi előadás született meg.”

Az előadás jelmezeit Janovics Erika készítette, zenéjét az óbecsei Fokos zenekar szerezte, a darabot Patyerek Csaba koreografálta.

„Pontosan az életkori sajátosságokból kifolyólag vannak itt középiskolások, főiskolások, már dolgozók is. Hála Istennek sok a fiatal, igyekeztünk őket úgy összefésülni, hogy ne nagyon lógjon ki a lóláb, én azt hiszem, hogy ez sikerült.”

A darab rendezője Molnár Róbert bábművész, akinek nem ez az első együttműködése a Rizgetős Táncegyüttessel.

„Úgy éreztem, hogy ahhoz, hogy ezt a mesét teljes egészében meg tudjuk mutatni és hitelesen meg tudjuk mutatni, ehhez óhatatlanul szükség van a bábokra, ahhoz, hogy hiteles legyen az óriásország, a pokol, a boszorkányok, stb. ezekben a jelenetekben használjuk a bábot és a bábos elemeket, maszkokat.”

Az előadás a vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként jött létre. A kishegyesi bemutató után szombaton a bácsfeketehegyi színházteremben, vasárnap pedig a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban láthatja a közönség.

János Vitéz
Szakács Tamás
Patyerek Csaba
Molnár Róbert
Mozdulj! Petőfi!

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.