Ugrás a tartalomra

Telt ház előtt mutatták be a János vitéz című táncszínházi előadást Kishegyesen

2023.06.17
12:25
2023.06.17
16:30
Forrás
Pannon RTV
A helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület közös produkciójában látványos és kreatív módon mesélik el Petőfi Sándor legismertebb elbeszélő költeményét.

Néptánc, árnyanimáció, bábozás, de maszkok is szerepet kapnak a kishegyesi Rizgetős és a bácsfeketehegyi Kónya táncegyüttes János vitéz című előadásában. A közös produkció összekovácsolta a két település fiatal táncosait.

Varga Zsóka a Rizgetős Táncegyüttes tagja: „Nagyon sok újat tanultunk és kicsit közelebb kerültünk egymáshoz a bácsfeketehegyiekkel, viszont mi ugye ismerjük már egymást az iskolából, de ez így teljesen más, amikor együtt táncolunk.”

A produkcióban csaknem negyven táncos vesz részt.

Szakács Tamás a bácsfeketehegyi Kónya Táncegyüttes vezetője kiemelte: „A főpróba héten igazából minden olyan apróságot, illetve minden olyan dolgot, ami nehézséget okozott sikerült kiküszöbölni. Úgy érzem, hogy egy példaértékű táncszínházi előadás született meg.”

Az előadás jelmezeit Janovics Erika készítette, zenéjét az óbecsei Fokos zenekar szerezte, a darabot Patyerek Csaba koreografálta.

„Pontosan az életkori sajátosságokból kifolyólag vannak itt középiskolások, főiskolások, már dolgozók is. Hála Istennek sok a fiatal, igyekeztünk őket úgy összefésülni, hogy ne nagyon lógjon ki a lóláb, én azt hiszem, hogy ez sikerült.”

A darab rendezője Molnár Róbert bábművész, akinek nem ez az első együttműködése a Rizgetős Táncegyüttessel.

„Úgy éreztem, hogy ahhoz, hogy ezt a mesét teljes egészében meg tudjuk mutatni és hitelesen meg tudjuk mutatni, ehhez óhatatlanul szükség van a bábokra, ahhoz, hogy hiteles legyen az óriásország, a pokol, a boszorkányok, stb. ezekben a jelenetekben használjuk a bábot és a bábos elemeket, maszkokat.”

Az előadás a vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként jött létre. A kishegyesi bemutató után szombaton a bácsfeketehegyi színházteremben, vasárnap pedig a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban láthatja a közönség.

János Vitéz
Szakács Tamás
Patyerek Csaba
Molnár Róbert
Mozdulj! Petőfi!

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.