Ugrás a tartalomra

Telt házzal nyitott a Palicsi Filmfesztivál

2023.07.16
07:22
2023.07.16
17:22
Forrás
Pannon RTV
Elkezdődött a Palicsi Filmfesztivál – immár 30. alkalommal hozzák el Palicsra és Szabadkára Európa legjobb és legérdekesebb alkotásait.

A szemle egy hete alatt összesen 130 nagy- és kisjátékfilmet, vizsga- és dokumentumfilmet vetítenek, és csak a díjakért versengő alkotások megtekintéséért kell fizetni, minden más program ingyenes.

A Palicsi Filmfesztivál a város szimbólumává vált az elmúlt 30 évben – emelte ki Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a szemle megnyitóján Palicson, a szabadtéri Nyári Színpadon. „A Palicsi Filmfesztivál nagy hagyománnyal rendelkezik. Túlélte, fennmaradt még a nehéz körülmények között is, amikor más európai filmfesztiválokat lemondtak. Megmaradt a kontinuitása, a hagyománya és a kezdetektől napjainkig valódi fesztiválóriássá nőtte ki magát.”

A megnyitóra Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke is eljött. Elmondta, a szerbiai filmgyártás reneszánszát éli, ezt pedig szívesen támogatja a tartomány. „A tartományi kormánynak sikerült idén is nem kevés anyagi támogatást biztosítania ahhoz, hogy segítse a rendezőket, színészeket, hogy ezáltal biztosítsa a hazai filmgyártás nagy reneszánszát, aminek a szemtanúi lehetünk. Soha ennyi filmet nem forgattak.”

Ha valaki vagy valami 30 éves, éppen a legszebb korban van – erről már a fesztiváligazgató, Radoslav Zelenović beszélt. Azt mondta, nem volt könnyű az elmúlt időszak, de mégis elégedettek, ha visszatekintenek.

Miroslav Mogorović, a fesztivál programigazgatója úgy fogalmazott, minden hosszú útnál van egy első lépés, a Palicsi Filmfesztivál pedig 30 éves utat tett meg, olyat, amely hasonlít ahhoz az úthoz, amin maga az ország is jár: néha elveszítjük ugyan az irányt, de mégis Európa irányába nézünk.

Szombat este Bogdan Diklić szerb színésznek átadták a Lifka Sándor-díjat az európai filmhez való hozzájárulásáért. A legendás színész a vasárnapi sajtótájékoztatón azt mondta, nagyon örül az elismerésnek, főleg annak tükrében, hogy tudja, kik azok, akik szintén megkapták ezt a díjat. „Nagyon megörültem a hírnek, főleg miután láttam, hogy kik voltak azok, akiket előttem kitüntettek ezzel a jelentős díjjal. Talán egy kissé kellemetlenül is éreztem magam. Nagy emberek ők, a kollégáim, rendezők. Nagy emberek, hatalmas művészek.”

A fesztivál nyitófilmje a Jeanne du Barry - A szerető című francia dráma volt Maïwenn-nel és Johnny Deppel a főszerepben. A Nyári Színpad megtelt filmszerető közönséggel. Ezen a helyszínen vetítik egyébként esténként a versenyfilmeket 21 és 23 órától.

Az új magyar alkotásokat Szabadkán, az Eurocinemában mutatják be 19 órakor díjmentesen. Vasárnap a Ki kutyája vagyok én? című dokumentumfilmet, hétfőn pedig Az unoka című nyomozós fekete komédiát láthatjuk.

A teljes program a fesztivál honlapján érhető el.

Palicsi Filmfesztivál
Európai Filmek Palicsi Fesztiválja
Stevan Bakić
Radoslav Zelenović
Miroslav Mogorović
Bogdan Diklić

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.