Ugrás a tartalomra

Tiszta udvar, rendes ház - Gazdag Ág több mint három évtizede

2024.03.03
12:18
2024.03.03
16:30
Forrás
Pannon RTV
Tiszta udvar, rendes ház - ez volt a 36. Gazdag Ág témája. Az Oromhegyesen megszervezett hagyományőrző rendezvényen idén 11 vajdasági csapat vett részt, vetélkedett egymással.

Kiállítás, anekdotamesélés, népdalok - mindez a Gazdag Ágon. Minden csapat más-más témát dolgozott fel, a kispiaciak az idén a régi ólakkal, azon belül is a tyúkólakkal foglalkoztak.

Fábián Jolán, tag, Jókai Mór Művelődési Egyesület, Kispiac: „Itt van búza, rozs, árpa, kukorica. Vannak édességek, képek és az eszközök, amikkel takarítjuk a helyüket, a fertőtlenítő vödrünk, a söprű.”

A magyarkanizsai csapat témája a polgári udvar volt. Az ehhez kapcsolódó eszközöket, tárgyakat mutatták be a kiállításon, amire már több hete készültek.

Lőrincz Erzsébet, vezető, Cifraszűr Népdalkórus, Magyarkanizsa: „Ez az egyesületben egy nagy gyűjtő munka, bezsonganak az asszonyok, az emberek, mert ilyenkor mozgósítva van az egész család, a rokonság, ismerősök, hogy a régi tárgyakat a témához kapcsolódóan összegyűjtsük. Ezeken kívül anekdotát is kell begyűjteni.”

A rendezvény már több mint három évtizede töretlen népszerűségnek örvend és egyedülállónak számít a környéken.

Kalmár Eszter, szervező: „Népszerű. Már várják, és egyre többen szeretnének bekerülni, mivel az idei évtől tartományilag is kiemelt rendezvény vagyunk. Ez azt jelentené, hogy távolabbról is hívhatunk vendégeket, de a kanizsai községből mind a 10 helyi közösség, ami ide tartozik, már itt voltak az elejétől kezdve, ők szinte elvárják.”

Az idén a legjobban teljesítő csapatnak összességében a magyarkanizsaiak bizonyultak.

Gazdag Ág
Oromhegyes
Jókai Móra Művelődési Egyesület
Fábián Jolán
Lőrincz Erzsébet
Cifraszűr Népdalkórus
Kalmár Eszter

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 16:09

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.