Ugrás a tartalomra

Tizedjére is találkoztak a vajdasági magyar népzenészek Kishegyesen

2024.01.13
15:38
2024.01.13
16:58
Forrás
Pannon RTV
80 vajdasági, magyarországi és erdélyi a táncházmozgalomban is aktív népzenész vesz részt a X. Vajdasági Magyar Népzenész Találkozón, amely a kishegyesi Kátai vendégházban zajlik.

Pénteken 50 vonós, szombaton pedig 30 tamburás hallgat előadásokat, kap szakmai tanácsokat, muzsikál és énekel a Juhászok Civil Szervezet által szervezett találkozón, ami a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt regionális programja.

A kalotaszegi muzsikáról, zenészekről és a vajdasági táncházmozgalomról hallhattak előadást a zenészek péntek este a X. Vajdasági Magyar Népzenész Találkozón, majd közös zenélés következett. Sok fiatalt vonz a rendezvény.

Harmat Csongor: „A mai rohanó világban néha így jó megállni. Szerintem is kicsit kifújni magunkat, leülni egy asztalhoz, beszélgetni más zenekarokkal, akikkel nem feltétlen találkozunk ilyen fellépés olyan verseny ilyen megmérettetés. És és a népzenész találkozónak szerintem ez egy nagyon nagyon fontos része, hogy itt vagyunk egymásnak egy közösséget tudunk alkotni vajdasági magyarként.”

Az előadók és oktatók neves magyarországi és vajdasági szakemberek.

Árendás Péter: „Kevés időnk van, tehát itt nem arról van szó, hogy ez sok napon át tartó kurzus lenne. Én azt gondolom, hogy a gyakorlati része tehát amikor majd itt mindenki hangszert ragad, és elkezdünk közösen muzsikálni, annak is hasonló a funkciója, mint ennek az elmúlt előadásnak, hogy kedvet csináljon, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy, bár ha azt is gondolod, hogy ezt a muzsikát már jól ismered, vannak benne még felfedezésre váró részek.”

Az egész népzenész társadalom magáénak érzi ezt a rendezvényt és valóban minden zenekar képviselteti magát - mondta Juhász Gábor, a Juhászok Civil Szervezet elnöke.

„Ezt tényleg egy olyan olyan rendezvénye a mi közösségünknek, amely rólunk szól vajdasági magyarokról. A zenészek rengeteget szolgálnak az év folyamán, rengeteg föllépésen muzsikálnak, rengeteg tánccsoportot kísérnek, táncházakat muzsikálnak át, és ez a hétvége pedig arról szól, hogy mi itt egymás között örömzenéljünk, beszélgessünk, beszélgessünk a programjainkról, beszélgessünk, a kiadványainkról, beszélgessünk a képzéseinkről, beszélgessünk egymásról, hogy ki, hogy van, ki, ki, mit csinál, mivel foglalkozik, és ez nagyon fontos, hogy így az év elején ezeket a dolgokat így elrendezzük.”

Szombaton a tamburásoké volt a főszerep, kerekasztal-beszélgetés mellett a mohácsi népzenei gyűjtések és az Újvidéki Rádió népzenei felvételei szerepeltek a programban.

Vajdasági Magyar Népzenész Találkozó
Kishegyes

Most

11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.