Ugrás a tartalomra

Több mint 100 film az Európai Filmek 27. Palicsi Fesztiválján

2020.09.12
12:50
2020.09.12
13:04
Forrás
Pannon RTV
A járványhelyzet miatt nyárról mostanra halasztották. A program azonban marad a tervezett. Több mint 100 filmet tűztek repertoárra.

A fő versenyprogram alkotásait a szabadkai Szabadegyetemen az Eurocinemában láthatjuk 20 és 22 órától, a Párhuzamok és ütközések programot pedig a palicsi Abbázia moziba költöztették, a vetítések 19:30-től és 21:30-tól vannak. A fesztivál nyitófilmje az Ime naroda, vagyis a Nép neve című alkotás. Darko Bajić rendezése a nyitóünnepség után 20:30-tól kerül vászonra az Eurocinemában. A filmet most mutatják be először.

Hat új magyar filmet vetítenek idén a Palicsi Filmfesztiválon, két magyar alkotás pedig akár díjazott is lehet. Az új magyar művek ciklusában jövő péntekig 6 új magyar alkotást láthatunk: Deák Kristóf Foglyok című drámáját, a dr. Béres Józsefről szóló A feltaláló című filmet, de repertoárra került a Szép csendben, a Seveled, az Apró mesék és az Akik maradtak című mű is. Két magyar film is versenyben van a díjakért. A fő versenyprogramba bekerült a Valan – Az angyalok völgye című krimi-dráma Bagota Béla rendezésében, amelyet vasárnap 22 órától az Eurocinemában vetítenek, a Párhuzamok és ütközések programba pedig beválogatták Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című drámáját – ezt hétfőn nézhetjük meg 21:30-tól az Abbáziában.

Enyedi Ildikó magyar rendező előtt is tisztelegnek az Európai Filmek 27. Palicsi Fesztiválján. A nemzetközileg elismert direktor életművéből válogatást készítettek, a filmeket vasárnaptól kezdődően 15 órától vetítik a szabadkai Eurocinemában. Bemutatják az 1986-os Vakondot, az 1998-as Simon Mágust, a rendezőnő 2008-as kisjátékfilmjét, az Első szerelmet, Az én XX. századomat 1989-ből, valamint a Berlinalán Arany Medve-díjjal jutalmazott Testről és lélelkről című 2017-es filmet. Utóbbit csütörtök délután vetítik. A Lifka Sándor életműdíj egyik idei díjazottja Enyedi Ildikó, ezért mutatják be a rendező fontosabb filmjeit. A másik Lifka-díjas Mirjana Karanović szerb színésznő, akinek a műveit az Abbázia moziban láthatjuk 13:30-től.

Idén a járványhelyzetre való tekintettel maszkot kell viselnie a közönségnek a Palicsi Filmfesztiválon. A szervezők közölték, belépéskor megmérik a testhőmérsékletet, kezet és lábbelit fertőtlenítenek. Emellett tartani kell a másfél méteres távolságot egymástól, a nézőtéren pedig egy helyet mindenki mellett kihagynak. Érdemes korábban érkezni a vetítésekre, hogy minden óvintézkedésre legyen elég idő. A filmfesztivált ma nyitják meg a szabadkai Szabadegyetemen az Ime naroda, vagyis a Nép neve című alkotással, amelynek itt lesz a premierje. A 20:30-tól műsorra tűzött, Darko Bajić által rendezett film Svetozar Miletić életét eleveníti fel, és egy részét Szabadkán, a városháza dísztermében forgatták.

Egy magyar filmet is beválogattak a Palicsi Filmfesztivál fő versenyprogramjába. A Valan – Az angyalok völgye című krimi-dráma Bagota Béla rendezésében esélyes az Arany Torony- és a Palicsi Torony-díjra, amelyeket a legjobb film készítőjének és a legjobb rendezőnek ítélnek oda. Az elsőfilmes rendező művére azt mondják, olyan mint egy skandináv krimi, csak Erdélyben játszódik. Az izgalmas magyar filmet vasárnap 22 órától az Eurocinemában vetítik. A kritikusok díjára pályázik még egy magyar mű, Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című drámája. Ezt a Párhuzamok és ütközések programba válogatták be, hétfőn 21:30-tól nézhetjük meg a palicsi Abbáziában.

Európai Filmek Palicsi Fesztiválja
Szabadka
Enyedi ildikó

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.