Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Több mint tíz film a palicsi szemle főprogramjában

2022.06.29
18:13
2022.06.29
19:58
Forrás
Pannon RTV
Több mint tíz film, köztük egy magyarországi alkotás is szerepel az idei Palicsi Filmfesztivál főprogramjában. A szemlét július 16-a és 22-e között tartják meg.
Pannon RTV/Bognár Róbert

A fesztiválhoz tartozó Lifka Sándor-díjat idén a szerbiai alkotók kategóriájában Dušan Kovačević forgatókönyvírónak, a külföldi alkotók kategóriájában pedig Michel Hazanavicius francia rendezőnek ítélték oda. Mindketten a fesztivál keretében veszik majd át a díjakat.

Dušan Kovačević szerb forgatókönyvíró nevéhez olyan filmek fűződnek, mint az Emir Kusturica rendezte „Underground“, a Slobodan Šijanin rendezte „Ko to tamo peva?”, azaz a „Ki énekel ott?”, vagy a saját maga által rendezett „Balkanski Špijun“, azaz „A kém”. Az idei Lifka Sándor-díjazott a fesztiváltanács elnökeként elmondta: az idei palicsi filmfesztiválon a legszínvonalasabb új európai filmek lesznek bemutatva.

Dušan Kovačević, a fesztiváltanács elnöke, Palicsi Filmfesztivál: „Amikor 15 évvel ezelőtt először megkaptam a drámai életműdíjat, azt hittem, valaki azt hallotta, nem vagyok jól és jó lenne díjazni engem. Akkor még a legjobb éveimben voltam. Most már tudom, hogy letettem valamit az asztalra és efelől nincs kétségem.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A filmfesztivált idén Andreas Drezen német filmrendező legutóbbi filmje nyitja meg. A fő versenyprogramban tíz filmalkotás vetélkedik a díjakért. Több film esetében maguk az alkotók is jelen lesznek a fesztiválon.

Miroslav Mogorović, programigazgató, Palicsi Filmfesztivál: „A fesztivált Michel Hazanavicius Final Cut című filmjével fogjuk zárni. Ez a film nyitotta meg a Cannes-i filmfesztivált. A főműsorban konkurencián kívül be lesz mutatva a szerbiai Strahinja Banović című film is. Magyarországról a Szelíd című filmet mutatjuk be. A németországi Wiesbadenben az egyik legrangosabb díjat zsebelte be. A fiatalabb generációk számára is van egy szép filmünk, az első filmes olasz Lorenzo d'Amico de Carvalho rendező Szép 90-es évek című filmje.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A fesztivál keretében kísérőprogramok, koncertek, műhelymunkák is lesznek. A fesztiválra hangoló előprogramok pedig már július első napjaiban megkezdődnek.

Radoslav Zelenović, igazgató, Palicsi Filmfesztivál: „15 program és több mint 130 film. Ezek a számok arról tanúskodnak, hogy a fesztivált visszaemeltük abba a dimenzióba, amelyben korábban fesztiválként létezett.”

Idén második alkalommal osztanak ki Lifka Sándor-díjat a regionális filmezés területén kifejtett kiemelkedő teljesítményért. A kitüntetést Igor Galo színész veheti majd át.

palicsi filmfesztivál

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.