Ugrás a tartalomra

Több mint tíz film a palicsi szemle főprogramjában

2022.06.29
18:13
2022.06.29
19:58
Forrás
Pannon RTV
Több mint tíz film, köztük egy magyarországi alkotás is szerepel az idei Palicsi Filmfesztivál főprogramjában. A szemlét július 16-a és 22-e között tartják meg.

A fesztiválhoz tartozó Lifka Sándor-díjat idén a szerbiai alkotók kategóriájában Dušan Kovačević forgatókönyvírónak, a külföldi alkotók kategóriájában pedig Michel Hazanavicius francia rendezőnek ítélték oda. Mindketten a fesztivál keretében veszik majd át a díjakat.

Dušan Kovačević szerb forgatókönyvíró nevéhez olyan filmek fűződnek, mint az Emir Kusturica rendezte „Underground“, a Slobodan Šijanin rendezte „Ko to tamo peva?”, azaz a „Ki énekel ott?”, vagy a saját maga által rendezett „Balkanski Špijun“, azaz „A kém”. Az idei Lifka Sándor-díjazott a fesztiváltanács elnökeként elmondta: az idei palicsi filmfesztiválon a legszínvonalasabb új európai filmek lesznek bemutatva.

Dušan Kovačević, a fesztiváltanács elnöke, Palicsi Filmfesztivál: „Amikor 15 évvel ezelőtt először megkaptam a drámai életműdíjat, azt hittem, valaki azt hallotta, nem vagyok jól és jó lenne díjazni engem. Akkor még a legjobb éveimben voltam. Most már tudom, hogy letettem valamit az asztalra és efelől nincs kétségem.”

A filmfesztivált idén Andreas Drezen német filmrendező legutóbbi filmje nyitja meg. A fő versenyprogramban tíz filmalkotás vetélkedik a díjakért. Több film esetében maguk az alkotók is jelen lesznek a fesztiválon.

Miroslav Mogorović, programigazgató, Palicsi Filmfesztivál: „A fesztivált Michel Hazanavicius Final Cut című filmjével fogjuk zárni. Ez a film nyitotta meg a Cannes-i filmfesztivált. A főműsorban konkurencián kívül be lesz mutatva a szerbiai Strahinja Banović című film is. Magyarországról a Szelíd című filmet mutatjuk be. A németországi Wiesbadenben az egyik legrangosabb díjat zsebelte be. A fiatalabb generációk számára is van egy szép filmünk, az első filmes olasz Lorenzo d'Amico de Carvalho rendező Szép 90-es évek című filmje.”

A fesztivál keretében kísérőprogramok, koncertek, műhelymunkák is lesznek. A fesztiválra hangoló előprogramok pedig már július első napjaiban megkezdődnek.

Radoslav Zelenović, igazgató, Palicsi Filmfesztivál: „15 program és több mint 130 film. Ezek a számok arról tanúskodnak, hogy a fesztivált visszaemeltük abba a dimenzióba, amelyben korábban fesztiválként létezett.”

Idén második alkalommal osztanak ki Lifka Sándor-díjat a regionális filmezés területén kifejtett kiemelkedő teljesítményért. A kitüntetést Igor Galo színész veheti majd át.

palicsi filmfesztivál

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.