Ugrás a tartalomra

Topolyára látogatott a Kosztolányi csodái elnevezésű kiállítás (videó)

2016.05.20
08:47
A Kosztolányi Dezső és Szabadka kapcsolatát bemutató tárlatot Lovas Ildikó író és Hicsik Dóra, a Szabadkai Városi Könyvtár munkatársa nyitotta meg a Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében
A Kosztolányi Dezső és Szabadka kapcsolatát bemutató tárlatot Lovas Ildikó író és Hicsik Dóra, a Szabadkai Városi Könyvtár munkatársa nyitotta meg a Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében. Családi levél részletek, korabeli újságcikkek, régi fotók, idézetek láthatóak azokon a plakátokon, amelyek Kosztolányi Dezső életének, munkásságának és szülővárosának részleteit mutatják be. Hodik Annabella, bácsfeketehegyi gimnazista: "Én nagyon örülök, hogyha bármilyen új van, mert szeretem a magyarórákat is, de ha valaki új, valaki más az előadó, akkor az mindig egy kicsikét érdekesebb. Egyébként nagyon szeretem Kosztolányit, nagyon közel áll hozzám például az Esti Kornél."



A kiállítás anyagát Hicsik Dóra, a Szabadkai Városi Könyvár könyvtárosa ismertette. "Ez a kiállítás a Kosztolnyi-napok keretében jött létre az idén. A Kosztolányi-napok keretében emlékeznek meg minden év márciusában Kosztolányiról Szabadkán, a szülővárosában és idén ez a kiállítás is létrejött, ami Kosztolányi és Szabadka kapcsolatát mutatja be, nem csak a családtagokat, hanem a Szabadkáról íródott regényeket és motívumokat is felöleli." A Kosztolányi-kultuszról és Szabadkáról Lovas Ildikó író tartott előadást. "Ha van Kosztolányi-kultusz, vagy ha lesz, akkor annak az egyik szerintem imperatívusza az kell, hogy legyen, hogy írni úgy kell, vagy csak úgy érdemes, ha azokkal a következményekkel, amik elég rendesen utolérték Kosztolányit, az író nem foglalkozik." A Kosztolányi csodái plakátkiállítást Blaskó Árpád grafikusművész tervezte. A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében egy hónapon keresztül tekinthetik meg az érdeklődők a tíz plakátot, amely Kosztolányi Dezső és Szabadka viszonyát mutatja be.

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.