Ugrás a tartalomra

Tóth Péter Lóránt Forr a dal már című előadása az Európa Kollégiumban

2017.05.18
12:54
Az '56-os forradalom és szabadságharcban részt vett diákok történeteit helyezi előtérbe Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondó Forr a dal már című pódiumműsora
Az '56-os forradalom és szabadságharcban részt vett diákok történeteit helyezi előtérbe Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondó Forr a dal már című pódiumműsora. A kunszentmiklósi előadóművész szerda este az újvidéki Európa Kollégiumban tartott rendhagyó történelem- és irodalomórát. Az oromhegyesi Apró Alekszandrát eddig soha nem igazán vonzotta a történelem. Az '56-os eseményeket felidéző műsor azonban nagy hatást gyakorolt rá. Apró Alekszandra, egyetemi hallgató, Oromhegyes: „Eddig nem éreztem át ennek a súlyát. Nem éreztem át azt, hogy mi is történt, és mi az, ami még most is jelen van a világban, valamint mi az, amit sikerült megoldaniuk ezeknek a fiataloknak azzal, hogy az életüket adták lényegében értünk is. Mindenkinek ajánlom, akinek lehetősége van rá, vegyen részt ezen az előadáson, ugyanis olyan dolgokat és érzelmeket tapasztalhat, amilyeneket egy történelemórán nem fog soha.” forr a dal mar2 Hasonló véleményen van a tordai Csíkos Dániel is. Úgy véli, a rendhagyó történelemórán hallottakat további tanulmányai során is felhasználhatja majd. Csíkos Dániel, egyetemi hallgató, Torda: „Egy komoly előadást hallhattunk olyan történelmi eseményekről, amelyekről nem igazán hallunk vagy nem igazán tanulhatunk, akár a középiskolai, illetve az egyetemi éveink alatt. Jó volt hallani olyan verseket, amelyek a mai napig aktuálisak.” Az interaktív pódiumműsorban Tóth Péter Lóránt egyebek mellett versek által próbálja közelebb hozni '56 őszének új világot teremteni vágyó hangulatát. Ahhoz, hogy a fiatalok még jobban megértsék a történteket, igyekszik közös kapcsolódási pontokat találni a jelen és a nem is olyan távoli zsarnoki rendszerek között. Tóth Péter Lóránt, Radnóti-díjas versmondó: „A pesti fiatalok szemszögéből közelíti meg az ’56-os eseményeket. Én versmondó vagyok, ezért próbáltam olyan verseket is hozni az előadásba, amelyek egy picit a hallgatósággal segítik megértetni azt, hogy ezek a fiatalok miért, milyen lelkülettel mentek utcára.” Tóth Péter Lóránt legközelebb Oroszországban mutatja majd be rendhagyó pódiumműsorát.

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.