Ugrás a tartalomra

A Tűzpiros égbolt című német játékfilm kapja a Palicsi Filmfesztivál fődíját

2023.07.21
15:01
2023.07.21
16:20
Forrás
Pannon RTV
A Tűzpiros égbolt című német játékfilmért Christian Petzoldnak adják a 30. Palicsi Filmfesztivál fődíját, az Arany Torony-díjat – jelentették be kora délután sajtótájékoztatón.

A kritikusokból álló zsűri is ezt a filmet találta a legjobbnak. Különdíjakat is odaítéltek. Az elismeréseket este adják át.

Christian Petzold Tűzpiros égbolt című drámája elsőre könnyed nyári filmnek tűnik, amely egy alkotói válságtól szenvedő fiatal íróról szól. A távolban azonban mégiscsak egy közeledő erdőtűztől piros az égbolt. A kritikusok és a főprogram versenyfilmjeinek zsűrije is ezt az alkotást ítélte a legjobbnak.

A legjobb rendezőnek Császi Ádámot találták, aki a Háromezer számozott darab című drámával érdemli ki a Palicsi Torony-díjat.

A zsűri két különdíjat is bejelentett: az egyiket Jessica Hausner filmjének, a Club Zerónak adják, a másikat pedig a görög Vasilis Katsoupisnak a Willem Dafoe főszereplésével készült Inside című drámáért.

A Párhuzamok és ütközések programrész legjobb filmje a grúz Tinatin Kajrishvili által rendezett Citizen Saint című alkotás lett.

A fesztivál utolsó napján is volt magyar vendég. Előző nap mutatták be a Nyugati nyaralás című krimi-vígjátékot, amelyet Lévai Balázs társrendező képviselt.

„Nagyon jó volt látni, hogy sokan voltak. Nagyon jó volt hallani, hogy nevettek a filmen, tehát hogy mentek a filmmel. Abszolút vettek minden poént, sőt, szerintem még jobban is vették a poénokat helyenként, tehát voltak olyan részek, ahol jobban nevettek, mint a magyar közönség."

A 30. Palicsi Filmfesztivál elismeréseit este adják át.

Palicsi Filmfesztivál
Európai Filmek Palicsi Fesztiválja
Arany Torony-díj

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.