Ugrás a tartalomra

Új épületszárnyat avattak fel az óbecsei Than Emlékházban

2020.06.17
13:53
2020.06.17
20:40
Forrás
Pannon RTV
Hét évvel az épület átadása után ma új épületszárnyat avattak fel az óbecsei Than Emlékházban.

A kiállításoknak és rendezvényeknek helyt adó új helyiség mellett az intézményben ezentúl a civil szervezeteknek is lesznek irodái.

Hét évvel ezelőtt avatták fel a Than Mór festőművész és Than Károly kémikus szülőházából kialakított Than Emlékházat Óbecsén. Stepanov Toll Eleonóra kiállításának a megnyitójával szerdán már egy új épületszárnyat adtak át a rendeltetésének. Az intézmény bővítését a Magyar Nemzeti Tanács révén 24,5 millió forinttal támogatta a magyar kormány.

Bonifárt László, elnök, Than Fivérek Értelmiségi Kör, Óbecse: „Az épületünknek ez a szárnya főleg a kiállításokról fog szólni, előadásokat szeretnénk itt tartani, és szeretnénk ezt az épületszárnyat a teljes közösségünk számára egy közösségi térré alakítani.”

Az emlékházat üzemeltető Than Fivérek Értelmiségi Kör keretében több szakcsoport is működik. Molnár Viktor a mezőgazdasági és környezetvédelmi szakcsoportot vezeti.

Molnár Viktor, a VMSZ óbecsei községi szervezetének elnöke: „Tavasszal és ősszel is képzések vannak, illetve a Méz és bor rendezvényt immár öt éve szervezzük meg. A jövőben a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve igyekszünk a fiatalokat mind jobban bevonni.”

Tavaly rekordszámú, több mint 5500 látogatója volt az intézménynek, ők a tudományos park és a Than fivérek munkásságának emléket állító kiállítótermek miatt térnek be a Than Emlékházba.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Én nagyon elégedett vagyok azzal, amit az elmúlt 10 évben nyomon lehetett itt követni a Than-ház felújításával, kialakításával, funkcióba helyezésével, fejlesztésével, vonzerejével kapcsolatban, ugyanis kb. bő 10 év áll mögöttünk azt figyelembe véve, amikor ennek az épületegyüttesnek a felújítása elindult. Hála Istennek, azt tapasztalom, hogy élet van a falak között.”

Stepanov Toll Eleonóra kiállítása a jövő hét végéig tekinthető meg a Than Emlékházban.

Óbecse
Than Emlékház
Molnár Viktor
Választások 2020

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.