Ugrás a tartalomra

Új Várszínházi Fesztivál

2020.09.05
14:12
2020.09.05
19:54
Forrás
Pannon RTV
Hetedik alkalommal rendezik meg az Új Várszínházi Fesztivált. Az eseményt péntek este Az ember ára című előadás nyitotta meg Čortanovcin.

Az Aleksandar Tišma azonos nevű regénye alapján készült mű három újvidéki fiatal sorsának tragikus alakulását járja körül a második világháború előtt, alatt és után.

Elor Emina színész: „Nem fogjuk, vagy én nem fogom, soha megérteni igazán, hogy mit érezhettek, hiszen nem voltunk ott, nem éltük át, hála Istennek. Más dolgokat meg megéltünk, nyilván ezekből tudok táplálkozni. Valóban sokrétű a feladat, de igyekszem magam száz százalékosan átadni neki.”

Az 1977-ben a NIN irodalmi díját elnyerő regényt első alkalommal vitték színpadra. A darabot előzőleg játszották Szarajevóban, Újvidék után pedig Budvára viszik.

Boris Liješević rendező: „Amikor elkezdtünk rajta dolgozni, nem voltam benne biztos, hogy megtaláljuk-e az utat a regényen keresztül. Számomra épp ezek a legnagyobb kihívások és örömök, amikor valamit, ami ilyen széles és epikus, sikerül strukturálni, és megtalálni a helyét a színházban.”

A járványhelyzet miatt az idei fesztiválon három előadás szerepel, szeptember 4-e és 8-a között. A külföldi társulatok vendégszereplései elmaradnak.

Vida Ognjenović, a fesztivál művészeti igazgatója: „Maga a tény, hogy kivártuk ezt a megnyitás előtti pillanatot, sokat elmond. Nagyon izgatottak vagyunk. Szinte az utolsó pillanatig nem hittük, hogy ez létrejön, habár kitartóan dolgoztunk rajta. Most tényleg nagyon örülünk, mert sokan eljöttek, látszik, hogy már alig várták, hogy történjen valami.”

Az előadás az Újvidéki Színház, az Új Várszínházi Fesztivál, a budvai Grad teatar és a szarajevói East West központ koprodukciójaként jött létre. Október elsejétől az Újvidéki Színház repertoárján fog szerepelni a darab.

Új Várszínházi Fesztivál
Elor Emina
előadás
Čortanovci

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.