Ugrás a tartalomra

Újvidéken koncertezett az Ifjúsági Világkórus

2017.07.16
08:57
2017.07.16
19:23
Újvidéken koncertezett az Ifjúsági Világkórus. A nemzetközi projektben minden évben 17 és 26 év közötti tehetséges fiatal énekeseket gyűjtenek össze a világ min

Az idén 33 ország 58 énekeséből állították össze a kórust és 5 országra kiterjedő turnéra indultak, érintve Magyarországot, Szerbiát, Bosznia és Hercegovinát, Horvátországot valamint Szlovéniát.
Mendelssohn, Marko Tajčević, Nana Forte és Kodály Zoltán műveit halhatta az újvidéki közönség a Zsinagógában. Telt ház előtt mutatkozott be a világhírű Ifjúsági Világkórus.
Kiss Alíz, énekes, Magyarország: „Nagyon érdekes, hogy nagyon sok felől érkeztünk és teljesen más módon folyik ez a kórusmunka, mint egy megszokott közegben, mindenki mást hoz magával, hiszen mindenkinek más a hangszíne, más technikával énekel, más kifejezéssel és átéléssel, tehát egy fantasztikus élmény, sokat lehet tanulni egymástól.”


A kórusba a világ minden tájáról válogattak be magasan szakképzett zenészeket, énekeseket. A magyar származású Szabó Anna Ausztráliából érkezett és már ötödik alkalommal vesz részt a projektben. „Egy fantasztikus élmény, annyira megéri, mert zeneileg és kulturálisan is egy fenomenális élmény 55 énekessel énekelni és előadni 33 országból, szóval nagyon megéri.”
Az Ifjúsági Világkórus az Unesco által is elismert kezdeményezés. 1989-ben jött létre és az eddigi turnékon 46 világhírű karnagy kapott lehetőséget a vezénylésre. Idén Ken Wakia, a kenyai Nairobi Chamber Chorus alapítója és Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkarának karnagya vezeti a kórust.

Pad Zoltán, karnagy, Magyarország: „Gondos és alapos kiválasztás után kerülhetnek be ide az énekesek, hihetetlen, hogy mekkora túljelentkezés van, minden országban van egy nemzeti előválogató, ha azon valaki megfelel, akkor azon bejut a nagy közös válogatóba és végül sok-sok tízezer ember közül kiválasztjuk ezt az 58-at, akik itt énekelhetnek ma este is.”

A zenészek összefogásának üzenete a világbéke – emelte ki Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség elnöke. „A közös munka közel hozza az énekeseket egymáshoz, de a fő cél, hogy egy csodálatos muzsikát hozzanak létre, és ezen a muzsikán keresztül a béke üzenetét közvetítsék, illetve az, hogy ennyiféle különböző énekessel, különféle kulturális és tudásbéli háttérrel, bár mindegyik nagyon alaposan felkészült zenészként érkezik ide, sikerült 10 nap alatt két karnagy vezetésével egy nagyon magas művészeti színvonalat létrehozni.”

Az Ifjúsági Világkórus Vajdaságban Újvidék mellett még Zomborban és Belgrádban mutatkozott be.

Ifjúsági Világkórus
koncert
Újvidék
zene
ének

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.