Ugrás a tartalomra

Újvidéken mutatkoztak be a Napút folyóirat munkatársai (videó)

2016.12.05
18:01
A budapesti Napút folyóirat szerzői és szerkesztői mutatkoztak be a Kontaktzóna rendezvénysorozat idei évadának második állomásán, Újvidéken
A budapesti Napút folyóirat szerzői és szerkesztői mutatkoztak be a Kontaktzóna rendezvénysorozat idei évadának második állomásán, Újvidéken. A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék által szervezett eseményen az érdeklődőknek alkalmuk volt megismerkedni a magyarországi Napkút kiadóház kiadványaival és tevékenységeivel is.      Az 1999 óta megjelenő Napút folyóirat az évek során megközelítőleg 6000 szerző műveit jelentette meg. Szondi György, főszerkesztő, Napút folyóirat, Magyarország: „Gyakorlatilag a mai kortárs magyar irodalomból kevesen vannak, akik ilyen vagy olyan formában ne szerepeltek volna nálunk. Nincs kizáró tábor és egyik vagy másik oldalán levőségünk sem.” A kiadóház legfőbb feladatai közé sorolja a fiatal pályakezdők felkarolását, akiket pályázatokon igyekeznek megszólaltatni. A beérkezett legkiemelkedőbb műveket a Napút folyóirat közli. Babics Imre, szerkesztő, Napút folyóirat, Magyarország: „A Napút egy hiánykitöltő folyóirat. Vannak tematikus számaink. Volt olyan, hogy örmény szám, sportszám és most legutóbb ’56-ról volt egy számunk. Emellett van egy éves pályázatunk, a Cédrus-pályázat, amelyben bárhol, bárhonnan, magyar nyelven verseket küldhet, és azt én folyamatosan elbírálom.”



A Napkút kiadó forgalmazásában jelent meg a zentai származású Szabó Palócz Attila legutóbbi, Teakarnevál című kötete is. Szabó Palócz Attila, író: „Nemcsak a vajdasági olvasónak szól, hanem az indiai olvasónak is, ha majd egyszer lefordítják az ő nyelvére. Úgyszintén az amerikai olvasónak is, ha majd egyszer eljut hozzá. Mindenkinek szól, nincs olyan, hogy valakinek szól. Valakiről, az viszont megint más. Vajdaságról szól, a mi életünkről, arról a közegről, amelyben mi mozgunk.” A Napút folyóiratban az irodalmi művek mellett teret kapnak a vallással, a történelemmel és a zenével foglalkozó rovatok is, valamint az évek során mintegy 400 képzőművésznek is alkalma volt bemutatni alkotásait.

Most

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.