Ugrás a tartalomra

Újvidéken mutatták be Lovas Ildikó legújabb könyvét (videó)

2017.02.23
13:08
Nagy érdeklődés övezte Lovas Ildikó legújabb, Rózsaketrec című regényének bemutatóját szerda este Újvidéken
Nagy érdeklődés övezte Lovas Ildikó legújabb, Rózsaketrec című regényének bemutatóját szerda este Újvidéken. Az elmélkedésre és önelemzésre is sarkalló kötetről az írónő Brenner János szerkesztővel és Blaskó Árpád tervezőgrafikussal közösen folytatott beszélgetést az újvidéki Európa Kollégium dísztermében. Lovas Ildikó legújabb kötete a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. lovas ildiko rozsaketrec A régmúlt Szabadka pillanatképei is felelevenednek a Rózsaketrecben. A történet egy kisebb térben játszódik, ugyanakkor egy szélesebb időszakot ölel fel. Az írónő a léttel való dilemmáit is az olvasók elé tárja. Brenner János, szerkesztő, Forum Könyvkiadó Intézet: „A regény alakulása során olyan kapcsolatot tud kialakítani az olvasójával, amely nagyon izgalmas kérdéskörök mentén tud kibontakozni, és alapvetően olyan lényeges kérdéseket jár körül maga a kötet, mint a férfi-nő kapcsolat, az anyaszerep. Tulajdonképpen történelmi jellegű kérdéseket is.” A könyvben a prózák mozaikszerűen állnak össze regénnyé, és a képi elemek is fontos szerepet kapnak. Blaskó Árpád, tervezőgrafikus: „Már az elején nagyon sokat beszélgettünk Ildikóval erről a könyvről, és nagyon vártam is. Már az első beszélgetés alatt, amikor még maga a kézirat sem volt nálam, kezdett bennem kikristályosodni, hogy milyen irány lesz. Az egy másik dolog, hogy teljesen más lett a végeredmény, de maga a munkafolyamat fantasztikus volt.”



A három fejezetből álló kötet a lázadó NEMMEL indul, majd a realista IGENEN át végül az írónő életének jelenlegi szakaszához, a TALÁNHOZ vezet, összegezvén az életútja során szerzett tapasztalatokat is. A mondatok hosszú gondolkodások, vívódások között születtek meg. Lovas Ildikó, szerző: „A leírt mondatok mellett ugyanolyan fontosak a kihúzott mondatok, mert a tömörséget vagy a feszültséget talán az adja meg, és az ezekre való törekvés az életünknek a szerves része akkor, amikor valamit jól akarunk összehozni. Ez nemcsak az irodalomra vonatkozik, hanem mindenre. A koncentráltság. Ilyen szempontból ez egy többéves munka, 3-4 évet foglal magába és így is állt össze. Az utolsó hónapok nagyon komoly feszültséget hordoztak magukban, és ezt oldotta fel aztán Brenner János szerkesztő és Blaskó Árpád grafikai szerkesztő, akivel közösen alkottuk meg magát a könyvet.” A kötetet bemutatják Vajdaság több településén, ezt követően pedig Magyarországon is népszerűsítik. lovas ildiko dedikal rozsaketrec
bemutató
Újvidék
Lovas Ildikó
Rózsaketrec

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.