Ugrás a tartalomra

Ünnepelt a magyarcsernyei Ady Endre ME

2023.11.19
08:27
2023.11.19
17:03
Forrás
Pannon RTV
Fennállásának a 75. évfordulóját ünnepelte tegnap este a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület.

Ez volt egyben a záró rendezvény az egyesület egyik legmozgalmasabb évében, amikor először voltak házigazdái a Gyöngyösbokrétának és a Durindónak, Budapesten pedig rangos elismerésben részesültek. 

Kudlik Zoltán tartományi művelődési segédtitkár ünnepi köszöntőjében kihangsúlyozta a szórványban tevékenykedő művelődési egyesületek közösségépítő szerepének a fontosságát: „Az a cél, hogy az ilyen rendezvények támogatást nyerjenek. És nemcsak, hogy támogatást nyerjenek, hanem a tartományi forrásokból a művelődési egyesületek is meg tudjanak újulni, akár a hangtechnika, akár a színpad, akár egyéb más olyan része a művelődési házaknak, amivel fejlődni tudnak.”  

Az egyesület az elmúlt tízévnyi időszaka volt a legtermékenyebb. Jelenleg négy tánccsoportjuk, két citeracsoportjuk, asszonykórusuk és felnőtt zenekaruk van. Az idén pedig első ízben voltak házigazdái a Gyöngyösbokréta és Durindó népzenei fesztiválnak. 

Hódi Judit, elnök, Ady Endre ME, Magyarcsernye: „A falu apraja nagyja összefogott. És egy nagyon jó fesztivált tudhatunk magunk mögött. És még amit meg kell, hogy említsek, ez a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díj, amit az idén az egyesületünk megkapott és Budapesten a Hagyományok Házában vehettük át. Ez a díj számunkra a megerősítést, az elismerést jelenti. És megerősít abban, hogy jól csináljuk és ezt csak így folytassuk, csináljuk tovább.” 

Magyarcsernyén örülnek a művelődési egyesület munkájának, amivel öregbítik a bánáti falu hírnevét.  

Tóth László, tanácselnök, Magyarcsernye HK: „Büszke vagyok és szerintem büszkék a magyarcsernyeiek is, hogy egy ilyen nagy civil szervezettel rendelkezünk. Aki széleskörű kulturális tevékenységet folytat. Aki foglalkozik a kis gyerekektől kezdve az énekeseken keresztül, a táncosokon, egészen az asszonykórusig. Szerteágazó a tevékenységük. Föllépnek Vajdaság-szerte, föllépnek külföldön, és mi mindig büszkék vagyunk rájuk.” 

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségben fontosnak tartják az egyesületnek a közösségért végzett, folyamatos munkáját.

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Hetvenöt év az – ha belegondolunk – egy nagyon hosszú időszak, főleg ha tudjuk, hogy 1920 után egy teljesen új helyzetbe találta magát a vajdasági magyarság és az, hogy 1948-ban, a megtorlások utáni időszakban új erőre kap egy közösség, az azt hiszem, egy óriási üzenettel bír. Egy olyan üzenettel bír, hogy a jövőt itt akarjuk tudni építeni, a magyarságnak jövőt kívánunk itt teremteni.”

A kétórás ünnepi műsorban az egyesület felújított színháztermében felléptek az egyesület néptáncosai, az asszonykórus, az énekesek, valamint a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület néptáncosai és Lele József, csernyei származású citerás.

Magyarcsernye
Ady Endre Művelődési Egyesület
Kudlik Zoltán
Hódi Judit
Tóth László
Sutus Áron
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.