Ugrás a tartalomra

Utazunk

2022.09.20
16:35
2022.09.20
16:45
Forrás
Pannon RTV
Utazunk címmel indul az Újvidéki Színház új évada, ugyanis a 2022/2023-as évad négy új előadásának mindegyike kapcsolódik valamilyen módon az utazáshoz, az úton levéshez. Az évad első premierjét októberben tartják.

Benyovszky, a szabadság szerelmese című musicallel indul az Újvidéki Színház új évada, október másodikán. Benyovszky szerepében Kőrösi Istvánt látjuk majd.

„Ez egy 18. századi történet, hogy mitől lesz ez aktuális, saját maga a történet aktuális, nem aktualizáltuk, de saját maga a történet aktuális, abból a szempontból, hogy az ember szabadságáról szól.”

A darabot Garajszki Margit rendezi, aki először jár Újvidéken. „Az a fajta professzionalizmus, kíváncsiság, az önmagukkal szembeni igényesség, ami jellemzi ezt a társulatot, az számomra nagyon örömtelivé teszi a munkát, ráadásul remek a humoruk a színészeknek, úgyhogy tényleg vidám hangulatban telnek a próbák.”

Újvidék az első határon túli település, amely bemutatja Benyovszky gróf történetét - hangsúlyozta G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Bizottság és a Benyovszky Társaság elnöke.

„Büszkék lehetünk arra, hogy ennek a történetnek a felelevenítésével a szerb és a magyar művészeknek a közvetítésével a Balkánon, és a terveink szerint majd Európa további kulturális fővárosaiban kerülhet ismertetésre.”

Hosszú és tartalmas évad elé néznek - emelte ki Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője. „Az utazások évada, az utazás alatt pedig road movie mint műfaj, az mindig arról szól, hogy hogy változtatjuk a helyünket a térben, de közben nyilván történik valami fejben is, ami szintén változik, az út végén nem ugyanazok vagyunk, mint amikor elkezdtük, nekem erről szól ez az évad.”

Az Újvidéki Színház a maga tevékenységét és repertoárját illetően két paradigmára támaszkodik - mondta Venczel Valentin, az intézmény igazgatója. „Az egyik paradigma az, hogy ebbe a veszélyterhes világba belebocsátkozzunk, mintegy Noé bárkájába beköltözve, a másik pedig, hogy ezt a Noé bárkáját, ezt a hajót tulajdonképpen utaztassuk.”

A Benyovszky musical után januárban az Antigoné premierjét fogja bemutatni a társulat. A darabot Romano Nikolić rendezi.

Újvidéki Színház
Kőrösi István
G. Németh György
Lénárd Róbert
Venczel Valentin

Most

11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.