Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vajdaságban marad a népzenei vándorstaféta

2019-10-06
10:07
2019-10-06
17:46
Forrás
Pannon RTV
Csókán rendezték meg szombaton a Magyarországon életre hívott Népzenei stafétaátadó ünnepséget, amely 15 éves fennállása után Vajdaságba is eljutott.

Tavaly vehette át Püspökladány után a szalagokkal díszített stafétát a csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi férfikara, így az idei évben ők lehettek a népzenei találkozó házigazdái. Jövőre Óbecse viselheti ezt a címet.

A csókai egyesület férfikara a sok éves munkájáért és kimagasló eredményeiért vehette át tavaly a KÓTA, vagyis a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének köszönhetően a vándorstafétát. Vajdaságban először őket érte a megtiszteltetés, hogy otthont adhattak a rendezvénynek. Fehér Attila, vezető, Rákóczi férfikar: „Nagyon örültünk neki, mert valójában ez is azt mutatja, hogy a KÓTA értékeli azt, amit csinálunk, tehát értékeli azt a népdal előadási módot, amit képviselünk.”

Az egyesület ajánlására, a Kárpát-medencét bejárt népzenei vándorstaféta még egy évig marad Vajdaságban, ugyanis jövőre Óbecse lesz a házigazda. A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Botra férfikórusa nyerte el a megtiszteltetést. Szerda András, vezető, Botra férfikórus: „Nagyon meglepett bennünket a felkérés, hogy mi legyünk a staféta jövőbeni hordozója, mert ugye a staféta birtoklása azt jelenti, hogy annak az együttesnek hirdetni kell a magyar népi kultúrát, és ezen belül a magyar népdal jótékony hatását társadalmunkra és egyáltalán az egészségre.”

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke a rendezvényen elmondta, megtiszteltetés, hogy két Bodor Anikó-díjas együttes is megkaphatta az anyaországi népzenei vándorstafétát: „Vajdaságban marad a staféta, ez egy nagyon fontos üzenet azt hiszem, másrészről egy Bodor Anikó-díjas adja át egy másik Bodor Anikó-díjas csoportnak, ami azt jelenti, hogy jó helyről jó helyre fog kerülni és abban is biztosak lehetünk, hogy a Botra is nagyon jó csapatnak, nagyon jó közösségnek fogja ezt a stafétát a következő évben átadni.”

A népi motívumokkal díszített staféta a népzenei anyanyelv ápolásának fontosságát szimbolizálja, és 2004-ben indult útjára. Alföldy Boruss István, művészeti bizottsági tag, Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, Magyarország: „A legjobb együttesek jutnak ehhez a vándor zászlóhoz, olyannyira, hogy szinte az egész magyar nyelv területén már részesült ebben a vándor zászlóban, vagy stafétában, a Dunán-túlról, Pest környékéről, a Tiszán-túlról, a szlovákiai Felvidékről szintén, és nagy öröm számunkra, hogy most itt a Vajdaságban két együttes is viselte, illetve fogja viselni ezt a kitüntető címet.”

A Népzenei stafétaátadó ünnepségen összesen nyolc együttes mutatkozott be, vajdaságiak és anyaországiak egyaránt.

vándorstaféta
népzene
Csóka
stafétaátadó
Rákóczi férfikar

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.