Ugrás a tartalomra

A Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja Magyarkanizsán (videó)

2016.10.15
12:11
A magyarkanizsai Cinema Filmműhely az idén másodszor szervezte meg a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválját
A magyarkanizsai Cinema Filmműhely az idén másodszor szervezte meg a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválját. A tegnap és ma zajló eseményen a nézők öt filmalkotást láthatnak. A kétnapos kulturális eseményen a szervező filmműhely két friss alkotásának a bemutatójára kerül sor. A magyarkanizsaihoz hasonló fesztiválok az egyetlen lehetőség arra, hogy a vajdasági magyar filmesek a mozivásznon is bemutathassák filmjeiket - véli Iván Attila, a Cinema Filmműhely elnöke. „Az a szerencsénk, hogy a tavalyi év folyamán két, a Cinema Filmműhely által készített film is bemutatásra kerül, most lesz a bemutatója. Az egyiknek a rendezője Csubrilo Zoltán, a Beilleszkedés című film, ami a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készült, a másik rendezője pedig Fejős Csilla, A félárnyék színe című filmmel, ami a Tartományi Művelődési Titkárság támogatásával készült el.” Két kisfilm után Fejős Csilla ezúttal egy hosszabb lélegzetvételű portréfilmet készített a szabadkai származású, de Magyarkanizsán élő és alkotó Sagmeister Peity Laura képzőművészről.



Fejős Csilla: „Elsősorban azért esett rá a választásom, mert emberként is szeretném bemutatni és művészként is. Megmutatni, hogy mekkorát változott a tizenpár évvel ezelőtti képekhez viszonyítva az ő motívumvilága, az ő eljárásmódjai, az ő művészete.” Csubrilo Zoltán sokat dolgozott a Beilleszkedés című dokumentumfilmen, amely egy fiatal magyarkanizsai magyar család sorsát követi nyomon a külföldre távozás gondolatának megszületésétől a máltai beilleszkedésig. Ahhoz, hogy az első rész után a másodikat is el tudja készíteni, elsősorban arra volt szükség, hogy a család bizalmába férkőzzön. Csubrilo Zoltán: „Ez több évi munka mindenképpen. Az elején úgy indult, hogy bizalmat kell, hogy nyerjen az ember, ami ugye kölcsönös, tehát mindkét részről meg kell, hogy legyen egy olyan bizalomnak, ami igazából létrehozza a filmet és összetartja az egészet.” A nézők láthatták még Siflis Zoltán dokumentumfilmjét, az 1956-os magyarországi eseményekre emlékező Töredékek-56-ot. Emellett egy magyarországi animációs filmet, a Gyufákat is megtekinthette a közönség.
Magyarkanizsa
filmműhely
Cinema

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.